Synkkä Syysunelma kilpailukutsu

20-21.10.2023 Karkkila

Synkkä Syysunelma, jonka vanhempi polvi muistaa myös nimellä Mammuttimarssi, on reipashenkinen seikkailukilpailu, mikä koostuu vähintäänkin lievää suunnistustaitoa vaativasta jotoksesta ja mahdollisesti matkaa ennen, matkan varrella tai matkan jälkeen olevista pikku tehtävistä.

Perusjutut

Kilpailunjohtaja: Tommi Lainema

Ratamestarit: Tommi Lainema, Ossi Kokkonen

Aikataulu: Kilpailu alkaa perjantaina klo 19:00. 

Kilpailukeskus: Pakari, Vanha Fagerkullantie, 03600 Karkkila 

Pysäköinti: Myllykylän koulu, Vanha Turuntie 28, 03600 Karkkila (tarkemmat ohjeet myöhemmin) 

Aikaraja: Kaikissa sarjoissa, tossu ja pyörä (30, 50, 100 ja 150) 24 tuntia.

Radat

Tossu: 30km, 50km, 100km, 150km 

Pyörä: 50km, 100km, 150km

Ilmoittautuminen (päättyy tiistaina 17.10.2023)

Ilmoita ja maksa koko joukkue yhdellä kerralla, osallistumismaksu 60€/henkilö. Ilmoittautuminen: Eventio 

Starttiraha 20 € maksetaan niille Tossu 30 km -sarjan osallistujille, jotka ylittävät lähtölinjan kilpailun alkaessa. Käteisellä 

Olemme perinteisesti lahjoittaneet merkittävän osan tapahtuman tuotosta paikallisesti, esimerkiksi liikuntavälineitä läheiseen päiväkotiin tai kouluun. Tällä linjalla mennään edelleenkin, mutta kohde on vielä päättämättä; summa on noin 10 € / osanottaja. 

Osanottorajoitus

Alustavasti 100

Osanoton peruminen

Mikäli osanotto peruuntuu vamman tai sairauden -ei kuitenkaan mielenterveydellisen- vuoksi, niin osanoton voi “rullata” seuraavalle vuodelle. Mikäli osanotto peruuntuu muusta syystä, niin lahjoitamme osanottomaksun kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyskohteeseemme.
Mikäli sattuu niin hassusti ettei kilpailua enää järjestetä, niin “rullautuvat” osanottomaksut menevät kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyskohteeseemme.

Synkkä Syysunelman filosofinen tausta

Synkkä Syysunelma jäljittelee armeijan erikoisjoukkojen harjoitusta, joka jäljittelee kommandoryhmän tehtävää vihollislinjojen takana. Vrt kaukopartiomiehet. Tässä kyseisessä kuvitellussa tilanteessa ei pystytä lentokoneella/helikopterilla heittämään kohdealueelle huoltopakkauksia, vaan ne on kannettava alusta asti mukana. Jos matkan varrella tulee vastaan sopivia resursseja, niitä voi käyttää. Kuitenkin: Ne paikalliset resurssit/palvelut ei tule vastaan ellei niitä osaa etsiä, ja sitä varten pitää ennen tehtävää suorittaa tiedustelua, ja suunnitella matka niin että pystyy noita paikallisia palveluja käyttämään. Synkkä Syysunelmassa reittipisteet annetaan etukäteen, jokaisella on viikko aikaa hankkia tietoa kohdealueesta. Siis tarkoitus ei ole lähtökohtaisesti kuljettaa suurta määrää ruokaa/juomaa, tai kulkea nälkäisenä ja janoisena.

Tämä sama filosofia perustelee sen miksi sarjaa ei saa vaihtaa kesken matkan. Osallistujan tulee valita sellainen tehtävä -“mission”- että hyvin valmistautumalla siitä myös selviää. Jos ei selviä niin se on “mission failed”. Oman suorituskyvyn arviointi, valmistautuminen ja varustautuminen vs. haaste: Tulos arvioidaan asteikolla onnistunut/epäonnistunut.

Nykyaikaiseen epäsymmetriseen hybridisodankäyntiin kuuluu olennaisena osana myös informaatiosota kaikkine muotoineen. Kun ensin käydään rytistelemässä vieraiden mailla, sen jälkeen on vielä saavutettava paikallisten suosio, ‘hearts & minds’, jotta alue jäisi valloittajille myötämieliseksi. Näin myös Synkkä Syysunelmassa: Kilpailun tuotot lahjoitetaan kohdealueen lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tyypillisesti lahjoitetaan erilaisia urheiluvälineitä, joilla saadaan pidettyä lapset poissa sekä kadulta että kotoa pleikkarin äärestä. Reippailevista nuorista kasvaa virkeitä aikuisia sankareita.

Paikallisen median haltuunotto on myös Synkkä Syysunelman agendalla. Kerromme mieltä nostattavia ja sääliä herättäviä tarinoita vapaaehtoisista taistelijoista jotka luopuvat kodin lämmöstä, ja lähtevät kylmään lokakuun yöhön riutumaan, vain viedäkseen korven lapsille PePon ilosanomaa

Synkkä Syysunelma ja Sodankäynnin taito

Sunzin lekendaarinen teos “Sodankäynnin taito”, tuo sodankäynnin ja johtamisen klassiko joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa, on omiaan juuri Synkkä Syysunelman stratekiaoppaaksi (toinen vaihtoehto on Sudenpentujen Käsikirja). Sunzin oppien turvinhan Haltikin valloitettiin.

Sodankäynnin taidon yhdeksäs luku “Marssi” auttaa oiwasti perusstratekian hahmottamisessa, sulussa sovellusesimerkkejä vuoden 2012 Synkkä Syysunelmasta:

-Ylitä vuoristot laaksoja noudattaen. Kun näet vehmaan maaston, ota asemat ylängöiltä (Re: X-factor), taistele alaspäin, älä nouse taistelemaan ylöspäin. Näin asemoidaan armeija vuoristoissa.

-Kun vesistöjä on ylitetty, on välttämätöntä ottaa niihin etäisyyttä. (Re: Uintirasti)

-Ylitä suolarämeet kiireesti äläkä jää niille viivyttelemään. (Re: voitaneen yleistää kaikkiin rämeisiin, mitä matkalta löytyy)

-Jos korkeaan heinään on asetettu paljon esteitä, tarkoitus on johtaa harhaan

Myös seuraavista luvuista “Maaston muoto” ja “Yhdeksän Maastoa” löytyy Synkkä Syysunelmalle hyödyllisiä oppeja:

-Maasto voi olla helppopääsyinen, vaikeakulkuinen, torjuva, ahdas, jyrkkä tai etäinen

-Kevyt maasto on maasto, missä on tunkeuduttava vihollisalueelle vain lyhyen matkaa.

-Saavutettava maasto on maasto, minne minä voin edetä ja vihollinen voi saapua.

-Raskas maasto on maasto, missä on tunkeuduttava syvälle vihollisalueelle ja selän taakse jää lukuisia linnoitettuja kaupunkeja ja kyliä

-Kun ryöstellään rikas