Suomeksi Eesti keeles English
tausta

Synkkä Syysunelma 2021


29.10 - 30.10.2021


Synkkä Syysunelma, jonka vanhempi polvi muistaa myös nimellä Mammuttimarssi, on reipashenkinen seikkailukilpailu, mikä koostuu vähintäänkin lievää suunnistustaitoa vaativasta jotoksesta ja mahdollisesti matkan varrella tai matkan jälkeen olevista pikku tehtävistä.


Kilpailukeskus ja pysäköinti

Ohjeet

Radat

50T/50P: Rasti 11 muutettu, uudet koordinaatit: (60.1895, 24.8190)


Rastipisteet (Excel 97-2003 format)
Rastipisteet (OpenDocument Spreadsheet format)

Rastipisteet on kohdistettu Retkikartan avulla, varmaan ja toivottavasti muutkin karttapalvelut osoittavat samaan kohtaan.

Erikoiskokeen rastipisteet selviävät lähtöhetkellä, näiden selvittämisessä auttaa yleinen Helsinki-tietous, googlaaminen tai kaupunkilaisilta (ei kuitenkaan kilpailijoilta) kysyminen. Google Maps yms. navigoinnit on kielletty, please.

Leimaus rastilla tapahtuu kuvaamalla rastimääritteiden (jaetaan lähtöhetkellä paperilla ja ilmoittautumisen yhteydessä saatuun sähköpostiin) mukainen kohde. Matkassa on siis oltava älypuhelin, jonka akku riittää koko kilpailun ajaksi. Puhelinta tarvitaan muuhunkin matkalla, sekin selviää.

Rastipisteet ovat helppoja ja kuvattava kohde löytyy useimmiten helposti, muutamia poikkeuksiakin löytyy, selviää matkalla.

Uimarastin paikka selviää matkalla, se on kuitenkin lähtöhetkellä saatavan erikoiskokeen eli noin ensimmäisen 26km aikana. Pyöräilijöille tiedoksi, että uimarasti ja uintirastia edeltävä rasti sijaitsevat alueella, jonne pyörillä ei ole asiaa. Eli pyöräilijät totutusti joutuvat jalkautumaan tällä ja varmaan muillakin rasteilla.

Uimarastilla ei sen kummemmin kuvailla, kastautumisen jälkeen järjestäjä kuittaa uinnin suoritetuksi ja mitään optiota ei uinnille tällä kertaa ole. Koko joukkue suorittaa uinnin yhtäaikaa.

Yleisesti voisi todeta, että suunnistuksellisesti tämänvuotinen Synkkis ei ole kovin haastava, toki pimeällä kaupungissa liikkuminen vaatii tarkkuutta. Niin, ja erikoiskokeella täytyy navigoida kännykkäkartan kanssa, jos paikallistuntemus on heikohko, siinä on varmasti omat haasteensa.

Kiellettyjä alueita ei sen kummemmin ole tällä kertaa eritelty, mutta tonteille ja piha-alueille meno on ehdottomasti kielletty

Pelastussuunnitelma

Pelastussuunnitelma

Muuta oleellista

Aikataulu: Kilpailu alkaa perjantaina klo 18:00.

Lähtölista: Joukkueet

Kilpailukeskus: Telakka, Vattuniemenranta 5

Aikaraja: kaikissa sarjoissa (50, 100 ja 150) 24 tuntia.

Olemme perinteisesti lahjoittaneet merkittävän osan tapahtuman tuotosta jotenkin paikallisesti, esimerkiksi liikuntavälineitä läheiseen päiväkotiin tai kouluun. Tällä linjalla mennään edelleenkin, mutta kohde vielä päättämättä; alustava sinne päin summa 10 € / osanottaja + peruuntumiset.

Ilmoittautuminen avattu

Ilmoittautuminen tapahtuu maksamalla osanottomaksu tilille ja lähettämällä sähköpostia kilpailun johtajalle.

Osallistumismaksu 60 € per henkilö. Kannattajaseurojen jäsenille 5 € alennus. Jäsenmaksun maksaneille seuran jäsenille 30 € per henkilö; alennus edellyttää seuran edustamista kilpailussa: joukkue "Raisut PuuPäät", "Samba Trail Running Club", "Endurance" tms. ei siis tuota alennusta osanottomaksuun vaikka jäsenmaksu olisikin maksettu.

Tili: FI88 6601 0001 9376 97 (Tommi Lainema/PePo), viesti "Synkkis 2021/Joukkueen nimi".

Lähetä lisäksi sähköpostia synkkasyysunelma@gmail.com seuraavat tiedot:
- Sarja: 50T, 100T, 150T (T = tossu) tai 50P, 100P, 150P (P = pyörä)
- Joukkueen nimi:
- Kisaajan nimi/kisaajien nimet:
- Puhelinnumero(t) kisan aikana:
- Mahdolliset allergiat ja sairaudet:

Joukkueeseen voi lisätä jäseniä alkuperäisen ilmoittautumisen jälkeen edellyttäen, ettei osanottorajoitus ole täyttynyt.

Osanottorajoitus

Alustavasti 100.

Osanoton peruminen

Mikäli osanotto peruuntuu vamman tai sairauden -ei kuitenkaan mielenterveydellisen- vuoksi, niin osanoton voi "rullata" seuraavalle vuodelle. Mikäli osanotto peruuntuu muusta syystä, niin lahjoitamme osanottomaksun kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyskohteeseemme.
Mikäli sattuu niin hassusti ettei kilpailua enää järjestetä, niin "rullautuvat" osanottomaksut menevät kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyskohteeseemme.
Mikäli kilpailu peruutetaan (re: á la korona), niin siinä tapauksessa palautamme osanottomaksut; missään muussa tapauksessa rahoja ei palauteta.

Synkkä Syysunelman filosofinen tausta

Synkkä Syysunelma jäljittelee armeijan erikoisjoukkojen harjoitusta, joka jäljittelee kommandoryhmän tehtävää vihollislinjojen takana. Vrt kaukopartiomiehet. Tässä kyseisessä kuvitellussa tilanteessa ei pystytä lentokoneella/helikopterilla heittämään kohdealueelle huoltopakkauksia, vaan ne on kannettava alusta asti mukana. Jos matkan varrella tulee vastaan sopivia resursseja, niitä voi käyttää. Kuitenkin: Ne paikalliset resurssit/palvelut ei tule vastaan ellei niitä osaa etsiä, ja sitä varten pitää ennen tehtävää suorittaa tiedustelua, ja suunnitella matka niin että pystyy noita paikallisia palveluja käyttämään. Synkkä Syysunelmassa reittipisteet annetaan etukäteen, jokaisella on viikko aikaa hankkia tietoa kohdealueesta. Siis tarkoitus ei ole lähtökohtaisesti kuljettaa suurta määrää ruokaa/juomaa, tai kulkea nälkäisenä ja janoisena.

Tämä sama filosofia perustelee sen miksi sarjaa ei saa vaihtaa kesken matkan. Osallistujan tulee valita sellainen tehtävä -"mission"- että hyvin valmistautumalla siitä myös selviää. Jos ei selviä niin se on "mission failed". Oman suorituskyvyn arviointi, valmistautuminen ja varustautuminen vs. haaste: Tulos arvioidaan asteikolla onnistunut/epäonnistunut.

Nykyaikaiseen epäsymmetriseen hybridisodankäyntiin kuuluu olennaisena osana myös informaatiosota kaikkine muotoineen. Kun ensin käydään rytistelemässä vieraiden mailla, sen jälkeen on vielä saavutettava paikallisten suosio, 'hearts & minds', jotta alue jäisi valloittajille myötämieliseksi. Näin myös Synkkä Syysunelmassa: Kilpailun tuotot lahjoitetaan kohdealueen lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Tyypillisesti lahjoitetaan erilaisia urheiluvälineitä, joilla saadaan pidettyä lapset poissa sekä kadulta että kotoa pleikkarin äärestä. Reippailevista nuorista kasvaa virkeitä aikuisia sankareita.

Paikallisen median haltuunotto on myös Synkkä Syysunelman agendalla. Kerromme mieltä nostattavia ja sääliä herättäviä tarinoita vapaaehtoisista taistelijoista jotka luopuvat kodin lämmöstä, ja lähtevät kylmään lokakuun yöhön riutumaan, vain viedäkseen korven lapsille PePon ilosanomaa

Synkkä Syysunelma ja Sodankäynnin taito

Sunzin lekendaarinen teos "Sodankäynnin taito", tuo sodankäynnin ja johtamisen klassiko joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa, on omiaan juuri Synkkä Syysunelman stratekiaoppaaksi (toinen vaihtoehto on Sudenpentujen Käsikirja). Sunzin oppien turvinhan Haltikin valloitettiin.

Sodankäynnin taidon yhdeksäs luku "Marssi" auttaa oiwasti perusstratekian hahmottamisessa, sulussa sovellusesimerkkejä vuoden 2012 Synkkä Syysunelmasta:

-Ylitä vuoristot laaksoja noudattaen. Kun näet vehmaan maaston, ota asemat ylängöiltä (Re: X-factor), taistele alaspäin, älä nouse taistelemaan ylöspäin. Näin asemoidaan armeija vuoristoissa.

-Kun vesistöjä on ylitetty, on välttämätöntä ottaa niihin etäisyyttä. (Re: Uintirasti)

-Ylitä suolarämeet kiireesti äläkä jää niille viivyttelemään. (Re: voitaneen yleistää kaikkiin rämeisiin, mitä matkalta löytyy)

-Jos korkeaan heinään on asetettu paljon esteitä, tarkoitus on johtaa harhaan. (Re: perhanan rastimestari/mestarinna)


Myös seuraavista luvuista "Maaston muoto" ja "Yhdeksän Maastoa" löytyy Synkkä Syysunelmajoille hyödyllisiä oppeja:

-Maasto voi olla helppopääsyinen, vaikeakulkuinen, torjuva, ahdas, jyrkkä tai etäinen. (Re: tähän kategoriaan uppoo about kaikki MM:n rastit)

-Kevyt maasto on maasto, missä on tunkeuduttava vihollisalueelle vain lyhyen matkaa. (Re: ne muutamat tien vieressä olleet rastit)

-Saavutettava maasto on maasto, minne minä voin edetä ja vihollinen voi saapua. (Re: saunapalju)

-Raskas maasto on maasto, missä on tunkeuduttava syvälle vihollisalueelle ja selän taakse jää lukuisia linnoitettuja kaupunkeja ja kyliä. (Re: Vihdin keskusta ja Birgitan linnan rauniot)

-Kun ryöstellään rikas