Suomeksi Eesti keeles English
tausta

Eka Vekara siirtymässä pikamatkoille


Noin puolitoista viikkoa ennen Karhunkierroksen starttia juttelin puhelimessa työkaverini Kristian Myllymäen kanssa, joka oli starttaamassa Karhunkierroksen 166km matkalle. Olen jo aiemminkin miettinyt, että olisi mukava käydä testaamassa noita pohjoisen polkujuoksukisoja ja näin päätinkin soittaa sedälleni, jolla on loma-asunto Rukalla ja häneltä sain vihreää valoa että asunto oli käytettävissä majoitukseen juoksua silmällä pitäen. Sitten soitto kisajärjestäjälle, että löytyisikö tilaa vielä starttilistoissa. Vähän aikaa arvoin mihin juoksumatkaan ilmoittautuisin 83 km vai 166 km. Kaverini Jussi Rikun järjen ääni voitti ja ilmoittauduin 83 km matkalle, olin juossut toukokuussa minulle määrällisesti paljon kilometrejä ja jalat eivät olleet tuoreessa kunnossa Karhunkierrokselle startatessa, pidemmällä matkalla olisi voinut käydä niin, että olisi mennyt sekä Karhunkierros huonosti että myöhemmin juostava NBU 2021 huonosti, joka oli kauden päätavoitteeni.

Otin tiistain vapaapäiväksi töistä, jolloin ajoimme Kristianin kanssa setäni mökille. Ke, to ja pe tein sieltä käsin etätöitä. Perjantaina ennen töiden aloitusta vein Kristianin starttipaikalle ja katsoin 166 km startin, seisoskelin vahingossa kisareitillä kuvaamassa ja kun huomasin, että juoksijat tulivat kohti, niin yrittäessäni siirtyä syrjään rinteessä tennareissani, vedin lipat ja satutin polveni, hetken jo ajattelin, että tässäkö nyt minun kisani meni, mutta polvi elpyi onneksi päivän mittaan.

Perjantain etätyön Teamsien aikana join 1,5 litraa limua ja illalla startatessa vatsa oli kuin ilmapallo. Yritin ilmoittautua ekaan kisalähtöryhmään, mutta järjestäjät pyysivät minua siirtämään itseni myöhäisempään lähtöryhmään, kun minulla ei ollut noteerausta edellisiltä vuosilta. Näin sitten lähdin 22:30 bussilla kohti starttipaikkaa. Bussin tullessa perille lähtö tapahtui omaan tahtiin. Olin vähän epävarma reitin merkkauksesta, niinpä kun samaan aikaan lähti pari juoksijaa kohtuu hyvää vauhtia, niin lähdin heitä seuraamaan. He etenivät helpot osuudet minulle reipasta vauhtia, mutta teknisemmissä pätkissä sain heitä yleensä vähän kiinni. Tiesin, että lopussa oli pätkiä, jotka joutuu joka tapauksessa kävelemään, joten ajattelin, että alkupätkät on hyvä vetää suhteellisen nopeasti. Ekan 30 km pätkällä juominen oli tosi hankalaa, kun vatsa oli limua täynnä ja ehkä muutenkin tuli tankattua ruokaa ennen starttia liikaa. Myöhäisestä lähtöryhmästä johtuen jouduin ohittamaan koko ajan juoksijoita, tätä helpottivat ne kaksi samaan aikaan startannutta juoksijaa, jotka “ aurasivat” reittiä.

Sen verran olin innoissani juoksemisesta, että suolan ja magnesiumin syöminen unohtui, kunnes alkoivat pohkeet kramppaamaan ylämäissä. Sain kanssajuoksijalta pari suolatablettia ja ongelma lieveni, muttei poistunut. Tästä eteenpäin en uskaltanut enää juosta edes loivia ylämäkiä, kun pelkäsin että homma jää kesken, jos krampit vahvistuvat. Kun maaliin oli enää kymmenkunta kilometriä, kyselin kauanko tästä menee maaliin? Mietin, että josko olisi voinut juosta reitin alle yhdentoista tunnin, vastaus ei tukenut tätä mahdollisuutta, sanoivat että loppu on todella hidasta ja tottahan se oli, ettei Valtavaaran ylitys ollut mikään nopea pätkä ja siinä oli useampi valehuippu. No tulin kuitenkin lopun niin nopeasti kuin pääsin ja lopussa otin vielä sadan metrin loppukirin jonkun toisen juoksijan kanssa, jolle hävisin sillä hetkellä parikymmentä sekuntia, todellisuudessa hän oli lähtenyt minua toista tuntia aiemmin. Loppuaika oli 11 h 9 min 45 s ja sijoitus yleisessä sarjassa 24 (225 juoksijaa tuli maaliin). Omassa ikäluokassani olin niukasti ykkönen (Miehet 50-55 vuotta) ja kakkonen tuli 5 sekuntia hitaammalla ajalla, eli loppukiri kannatti 😊.

Kisaan startatessa harmittelin, kun kaikki minulle entuudestaan tutut juoksijat olivat 166 km matkalla, mutta loppujen lopuksi suurimman osan heistä näin matkalla, kun olivat samalla reitillä palaamassa Rukalle. Hieno kisa ja upeat maisemat, ehkä joskus käyn testaamassa tuon pidemmänkin matkan.

Alla kuvia reitin varrelta.

photo of SingingInTheRain photo of Kello
photo of Aurinkotuoli
photo of HuonostiLakatutKynnet photo of HuonostiLakatutKynnet
photo of HuonostiLakatutKynnet

 

Suunnittelu ja toteutus: Lintukylän Kurko, Tampereen Ilves ja Suinulan Teräsmies