Henri ja Geneviève Girault

Ranskalainen ultrajuoksijapariskunta Henri ja Geneviève Girault osallistuivat kesällä 2003 Masokistin Unelmaan, jolloin allekirjoittaneelle tarjoutui tilaisuus jututtaa tätä ainutlaatuista pariskuntaa.

Henri Girault on saamieni tietojen mukaan juossut maailman eniten sadan kilometrin ultrajuoksuja, tätä kirjoittaessa lähes viisisataa! Eikä hänen vaimonsa Genevièvenkään saavutus, vajaa sata sadan kilometrin juoksua, ole aivan mitätön (lieneekö naisten maailmanennätys?) 

Yhteydenotto Ranskasta

Koko juttu alkoi veljeni Ylä-Savon Rehvelin saamasta Ranskasta tulleesta sähköpostista, jossa ranskalaispariskunta ilmoitti halustaan osallistua Masokistin Unelmaan ja tiedusteli halpaa majoitusta. Hetken pohdittuamme päätimme Rehvelin kanssa majoittaa juoksijat kotiimme – olisihan mielenkiintoista tutustua eri maiden ultrajuoksijoihin. Tällöin meillä ei kuitenkaan ollut tietoa, että saisimmekin vieraaksemme varsinaisen elävän ultrajuoksulegendan. 

Seuraavassa sähköpostissaan Henri vahvisti osallistumisensa ja kertoi samalla saavutuksistaan, jotka kuulostivat aluksi uskomattomilta. Rehvelin sanoin: “Jos oikein ymmärsin, niin se kaveri on juossut vajaa viisisataa satasta, kai se on mahdollista.” Jonkin ajan kuluttua saimme Tero Töyrylältä tiedon, että Henri on alan piireissä tunnettu kaveri ja Teron käsityksen mukaan kaikkien aikojen eniten sadan kilometrin juoksuja kerännyt ihminen. 

Miten kaikki alkoi

Henrin ja Genevièven saavuttua perjantaina 15.8.2003 luoksemme en malttanut olla kyselemättä hieman lisää siitä, miten ja milloin satasten keräily alkoi.

Hieman yllättäen Henri totesi aloittaneensa juoksemisen vasta 43-vuotiaana vuonna 1979. Sitä ennen hän ei sanojensa mukaan ollut urheillut lainkaan. Maaliskuussa -79 Henri osallistui puolimaratonille, pari viikkoa sen jälkeen 50 kilometrin juoksuun ja jo huhtikuussa ensimmäiseen sadan kilometrin juoksuunsa!

Myös Geneviève aloitti juoksun vuonna 1980 harrastettuaan aiemmin vain hieman pyöräilyä. Kuten Henrikin, Geneviève siirtyi nopeasti muutaman lyhyemmän matkan jälkeen sadan kilometrin juoksuihin.

Ultrajuoksuja ympäri maailman

Uransa aikana Henri on osallistunut moniin eri juoksuihin eri puolilla maailmaa: 13 maratonia 13 päivässä Algerian autiomaassa. 400 kilometriä kahdeksassa päivässä Nigerian autiomaassa, jonne oli järjestetty nestehuolto kahden kilometrin ja energiahuolto kuuden kilometrin välein. Yksi vaativimmista ja vaarallisimmista on ollut pienellä Intian valtamerellä sijaitsevalla Reunion-saarella järjestettävä Grand Raid. Kilpailun lähtö ja maali sijaitsevat merenpinnan tasolla ja korkein kohta 2411 metriä merenpinnan yläpuolella. 135 kilometrin reittiin mahtuu yhteensä viisi nousua yli 2000 metrin korkeuteen. Kilpailu on useina vuosina vaatinut kuolonuhreja, milloin sydänkohtauksen, milloin kalliolta tippumisen takia.

Parhaan sadan kilometrin aikansa, 9.15, Henri juoksi 1988. Vuonna -99 tuli täyteen 400. satanen samassa paikassa, josta harrastus 20 vuotta aiemmin sai alkunsa. Matkan varrella Henrille on kertynyt myös 47 maratonia ja 24 tunnin juoksussa tulos 185 kilometriä.

Aina ei polvi parane

Henrillä ja Genevièvellä on myös 31- ja 40-vuotiaat lapset. Vanhempi heistä on juossut kerran maratonin eikä kuulemma aio juosta toista. Nuorempi on Henrin sanoin “juossut ehkä kerran elämässään viisi kilometriä”. Vanha sanonta “pojasta polvi paranee” ei siis välttämättä pidäkään paikkaansa. Vaikka eihän sitä vielä tiedä – kumpikaan lapsista ei ole vielä iässä, jossa heidän isänsä aloitti juoksuharrastuksen.

Henri, Geneviève ja Masokistin Unelma

Seurasin suurella mielenkiinnolla Henrin ja Genevièven valmistautumista kilpailuun. Edellisen illan tankkaukseksi riitti kuuden-seitsemän aikoihin nautittu pasta-ateria. Kilpailupäivän aamiainen oli pelkkä kahvi reilulla lorauksella maitoa. Aamiaisen puuttuminen yllätti hieman, mutta toisaalta olihan startti jo kello kahdeksan.

Itse kilpailun aikana Henri ja Geneviève tankkasivat välillä järjestäjien banaaneja, rusinoita ja juomia, välillä taas omia energiageelejä ja keksejä.

Alkupuolella Geneviève jäi muutaman kierroksen Henristä jälkeen, mutta sen jälkeen he taivalsivat pitkään rinta rinnan kunnes Henri pääsi maaliin ajassa 12.21.03. Henri irvisteli matkan aikana välillä aika rajustikin, kun taas Genevièven kulku näytti eleettömän helpolta. 

Suurin yllätys oli Henrin ja Genevièven energiatankkaus kilpailun jälkeen – sitä ei nimittäin ollut! Illalla vain muutama sokeripala maitolasiin ja aamulla ei tällä kertaa edes kahvia, koska lähtö oli aikainen ja “lentokoneessa saa sitten aamiaista”. Ilmeisesti vuosikymmenien ultraharrastus on muokannut elimistöä ja erityisesti rasva-aineenvaihduntaa niin, ettei sadan kilometrin kilpailu oikeastaan ole mikään poikkeustilanne, johon pitäisi erityisesti valmistautua tai josta palautuminen vaatisi mitään toimenpiteitä.

Henrille Masokistin Unelma oli 484. sadan kilometrin kilpailu ja Genevièvelle 88. 

Tavoitteena viisisataa – vai sittenkin kuusisataa?

Henrin tavoitteena oli saada viidessadas satanen täyteen Taiwanin maailmanmestaruuskilpailussa marraskuussa 2003. Saamassamme postikortissa Henri kertoi kuitenkin joutuneensa keskeyttämään 75 kilometrin kohdalla, koska 13 tunnin aikaraja ei olisi riittänyt. Kilpailu järjestettiin melko vaativissa olosuhteissa yli kahden kilometrin korkeudessa lämpötilan ollessa 36 astetta ja ilmakosteuden 80 prosenttia.

Henrin seuraava yritys päästä tavoitteeseensa on maaliskuussa 2004. Mutta kuten ennenkin, ruokahalu näyttää taas kasvaneen: “Kuusisataa ehkä, mutta tuhat… ehdin varmasti kuolla ennen sitä!”

Odotamme mielenkiinnolla, saako Henri koskaan tarpeekseen juoksusta. Montakohan satasta tällä ihmemiehellä olisi takanaan, jos hän olisi aloittanut parikymmentä vuotta nuorempana!

22.11.2003 Lintukylän Kurko

Postikirjoitus / STM:

Henri Girault juoksi viidennensadannen 100 km kilpailunsa Houston:issa 28.02.2004 ajassa 13.18.22.

Kaksi viikkoa myöhemmin, 13.03.2003, Henri juoksi Ranskassa viidennsadannenensimmäisen satasensa…