Uutiset 2013

Peräkylän Ponnistus lehmänkaupoilla 01.12.2013

Seurallamme on ollut tapana satunnaisesti muistaa jäseniään pienimuotoisilla lahjoilla. Tällä kertaa muistimme Karhusolan Tiukusta lehmällä kiitoksena Mammuttimarssin eteen tehdystä työstä. Lypsymatkaa kertyy jonkin verran, sillä Tiukusen lehmä kirmaa Sri Lankan – Intian suunnalla.

Syyskylvö kahvakuulailun merkeissä 22.11.2013

Seurassa feministinen vallankaappaus

Seuran syyskokousta eli Syyskylvöä pidettiin Suomen Pasilassa. Virallista kokousta edelsi Nuuksion Nuolen vetämä kahvakuula-harjoitus, millä varmistettiin lihas- ja älynystyröille sovelias pehmeys.
Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Nuuksion Nuoli (kausi alkaa siis vuodenvaihteessa) ja johtokunnan järjestyskin on nyt sellainen, että Peräkylän naisilla -kääntää ne sitten Mammutin pään tai ei- on johtokunnassa enemmistö. Onneksi perustajajäsenet ovat vielä vahvasti hengissä, muuten saattaisi hautausmailla maa täristä.
Apinasaaren Heimopäällikkö ja Suomenlinnan Susi hyväksyttiin seuran jäseneksi. Terve menoa entinen elämä heiltä.
Teräsmiehen poistuessa kokouksesta kesken kaiken hän ohjeisti seurakuntaa jäsenmaksusta: “Hintsulleen ja joku typerä Afrikan valuutta”. Kokous noudatti ohjeistusta tunnollisesti ja jäsenmaksuksi määräytyi “Hintsulleen 422 Ruplaa”.
Lehmänkauppojakin tehtiin…

La Tribu des Bouseaux ranskalaisten huulilla 10.11.2013

Huipputriomme Porin Tarmo, Huikon Kuriiri ja Lahden Kolmonen kävivät näyttämässä ranskalaisille maratonjuoksun mallia Nizza-Cannes -maratonilla. Joukkueemme ylivoiman tietäen ranskalaiset taktikoivat jättäen joukkuekilpailun järjestämättä.

Peräkylän Ponnistus lahjoitti 22 tonnia Filippiinien katastrofiin 13.11.2013

Missä PePo, siellä katastrofi -välillä toisinkin päin

Käypänä sananlaskuna Helsingin paremmissa kapakoissa on “Missä PePo, siellä katastrofi”. Mutta vaihteeksi vastoinkin päin: Peräkylän Ponnistus lahjoitti 22,000 Albanian Lekiä SPR:n kautta Filippiinien katastrofin uhreille. Humbetirat e Humbura!

Rock 24/7/365

Mammutti & Jonna Tervomaa, Tavastia 8.11.2013

Eihän siitä mihinkään pääse. Jonna muistetaan erityisesti vuodesta 2004, kun hän voitti kilpailun ‘Linnan juhilien kauneimmat nännit’, oli ainut osanottaja sarjassaan. Harva tietää että kyseessä on maajoukkuetason urheilija. Jonna on koripallossa A-naisten Suomen mestari ja naisten pronssimitalisti.

Jonnan rock-ura ei ole ihan tavallinen. Ensin lapsitähti kymmenvuotiaana, teini-iässä platinalevy, sitten hiljaisuutta, alle kolmikymppisenä platinaa taas, ja sitten piiloon yh-kotiäidiksi viideksi vuodeksi. Ja nyt taas listojen kärjessä.

Elämänkaari kuvastuu musiikkiin; iloa pienistä asioista, pohdiskelua isoista. 

Pirteältä näytti ex-urheilija. Saisikohan hänet houkuteltua PePon jäseneksi…? 

Kriitikon näkemys illasta täältä. 

Erikoisjoukot Mission Mahottomassa -ja mahollisessa 25-26.10.2013

Taas koitti lokakuun loppu ja huippuunsa harjoitetut erikoisjoukot pudotettiin kauas vihollislinjojen taakse, tarkemmin sanoen Raaseporiin. Joukkojen dropout-piste ÖSK:n hiihtokeskus pystyttiin loppuun asti pitämään salassa Snowdenilta, CIA:lta ja KGB:ltä -se siitä porukasta. Illan pimetessä joukot kävivät missiolleen, mistä ei jännitystä eikä seikkailua puuttunut.
Lapsilta kielletyt tarinat siitä kuinka rintaliivit ja sykemittarin vyöt menivät sekaisin ja muuta hyödytöntä.

Peräkylän Ponnistus täydellä joukkueella Wihan kilometreillä 19.10.2013

Padasjoen Patman satasella, Kuriiri ja Nuoli maratonilla sekä Kissa Nonstop:issa (+ stm tientukkeena) Wihan kilometreillä. Patman kruunasi tulokasvuotensa ottamalla podium-paikan Suomalaisten Satastenkokonaiskilpailussa!

Pohjan Tähti ja Paloheinän Pantteri Vaarojen maratonin tähtisikermää 05.10.2013

Hyvää kannattaa pantata niin kuin Vaarojen maratonin tuloksiaPohjan Tähtija Paloheinän Pantteri olivat kumpainenkin tämän suorastaan massakilpailuksi paisuneen tapahtuman (toistoa, hic!) kärkisijoilla.

Mammuttimarssin lähtöajat päätetty 24.10.2013

Pyöräilijät lähtevät klo 20:30, Mahoton ja Runnun juoksijat klo 20:45 ja loput hullut eli Marssin, Maratonin ja Pöräyksen juoksijat klo 21:00.

Vuoden 2014 Masokistin Unelman päivämäärä lyöty lukkoon 22.10.2013

Ensi vuonna kärsitään Paloheinässä lauwantaina 23.08. Tarkempi skepsi ilmoittautumistietoineen vuoden vaihteeseen mennessä, mutta kovin kaukana kidutuksesta ei ole jos olettaa speksin noudattavan edellisvuosien mallia.

Aina roiskuu kun räpätään

Mammutti & JVG, Viking Mariella 17.10.2013

Jare & Ville-Galle tekevät jääkiekkoilusta räppiä. Sanoitukset ei ehkä sovi Nuori Suomi – ohjelmaan, menee paremminkin aikuiskasvatuksen puolelle. On se tärkeää että (joukkue)urheilu tuo nuoret pois kadulta ja baariin. Sokka irti!

Mammuttimarssin rastipisteet paljastettu 18.10.2013

Do diin kansalaiset, täältä sitä herkkua saa:
PöräysMaratonMarssiRuntu, ja sokerina pohjalla Mahoton. Uinnin voi perinteiseen tapaan kuitata sakkorastilla.

Mammuttimarssin ilmoittautuminen avautuu 14.10.2013

Kärsimystä odottavan kansan toive on taas täytetty ja Mammuttimarssin ilmoittautuminen avattu, tarkemmat tiedot löytyvät kilpailukutsusta Mammuttimarssin omilta sivuilta (sivun aivan alimmaisena on kilpailukutsu).

Mammutin rock-kiertue jatkuu

Circus 11.10.2013

Illan suurimpana tähtenä tietysti Mammutti itse. Paikalla myös Von Hertzen Brothers.

Kyllä pojat soittaa osaa, laulaakin. Mutta muuten tuota rock-venkoilua on vaikea ymmärtää. Mikä ettei isot miehet osaa siistiä hiuksiaan ja seistä suorassa.

Boom-Kah! 7.10.2013

Team Mäkkylä Tavastialla laajentamassa PePon kulttuurikokemuksia

Robinin levynjulkkarikeikka kyseessä, Mansikka ja Mammutti kärkenä. Paikalla paljon pinkki-ikäisiä (4-6v) tyttöjä vanhempiensa kanssa, sylivauvoja, sekä jonkin verran varhaismurrosikäisiä lavan edessä.

Robbari osoitti olevansa täydellisen ammattitaitoinen ja lahjakas viihdyttäjä, vaikkei ikää ottaisi huomioon. Bonuksena opittiin Boom-Kah-koreografia.

Nähtyään tämän, ja vähän aiemmin Haloo Helsingin livenä, Mammutti on vakuuttunut että dannyt, katrihelenat, eppunormaalit ja muut muumiot voidaan todellakin jo haudata kukkien alle. Nuori sukupolvi on ottanut näyttämön.

Robbarin mietteitä kilpailemisesta täältä

Mäkkylän Mansikka voittoisana Lynxin kissojen yössä 27.9.2013

Mansikka oli yösuunnistuksen debyytissään kuin kotonaan. Isukin Petzl Ultra päässään, Mansikka oli ylivoimaisella voittoajallaan aivan omaa luokkaansa. Tulokset aikanaan tänne. 

Masokistin Unelma muistaa Plan:ia 27.09.2013

Siinä missä Jutta ja Jyrki tehtailevat omia verojaan, niin Peräkylän Ponnistus tehtaili “Plan-veron”: arvoa lisäämätön vero 5 € per osanottaja ja kaikki peruutukset kokonaisuudessaan Plan:in Koska olen tyttö -kampanjaan.
Veron tuotto oli 438 €, mikä tuloutettu Plan:ille. Kiitokset veronmaksajille eli Masokistin Unelman ja Minin osanottajille!

Peräkylän Ponnistus 100 m Invitational 25.09.2013

Historia havisee…

Kauniaisten Olympiastadion oli Peräkylän Ponnistuksen 100 metrin juoksun kutsukilpailun areenana, tuon yleisurheilun ehkä seuratuimman lajin. Jännitys ilmassa oli suorastaan käsin kosketeltavaa Karhusuon Kanuunan ja Suinulan Teräsmiehen kyyristyessä telineisiin. Kuten asiantuntijat etukäteen arvioivatkin, niin Kanuuna säntäsi telineistä ensimmäisenä kasvattaen puoliväliin mennessä lähes UsainBoltmaisen johdon. Viimeisillä kymmenillä metreillä wanha pieru Teräsmies kävi kuitenkin vielä viimeiseen laukkaansa ja tuloksena tasapeli: edes maalikameran kuva ei saanut eroa sankareittemme välille.

Mäkkylän Signorina Rooman yliopiston joukkueeseen

Signorina lähtee opiskelemaan italialaista talousoppia, painottuen velkaantumiseen, luottotappioihin ja luovaan kirjanpitoon. Valmentajaisä Mammutti on tyytyväinen tyttärensä tuloskehitykseen: ‘Muutaman kuolemanlaakson kautta on kuljettu, mutta nyt ollaan nousukunnossa’. Signorinan unelmana on tulevaisuudessa hoitaa PePon sijoitusportfoliota.

Signed, Sealed, Delivered: Mammutin runokilpailu 2013

Tulevaisuuden bittiarkeologit tulevat ihmettelemään tätä.

Lenkkipuutarhajuhlat (®) Nummelan heittourheilupyhätössä 27.08.2013

Perinteisiä Lenkkipuutarhajuhlia vietettiin Nummelassa mitä upeimmissa puitteissa. Loistavista järjelyistä vastasi Husulan Tuulos tilaisuuden ollessa samalla hänen tulokasiltansa.
Juhlien yhteydessä järjestettiin Ponnistuksen avoimet läppärinheiton mestaruuskilpailut. Kilpailu oli osa läppärinheiton kansainvälisen lajiliiton Efitsere Okrasifour:in (EO) Grand Prix -sarjaa. Siinä tanner tömisi ja enter-näppäin heilui, kun atleettimme ottivat mittaa toisistaan läppärinheiton uljaassa lajissa! Jännittävän kilpailun raportti ja tulokset: Läppäri Invitational

Joe Peacemaker III: Make Love – and Guns 09.09.2013

Joe kiipeilee Kebnekaisella ja pelastaa prinsessan

Trilogian päätösjakso. Lue koko tarina täältä.

Pohjan Tähti Nuuksio Classicin kermaa 31.08.2013

Pohjan Tähti repäisi maastomaratonin reippaasti alle neljän tunnin ja oli suorastaan massakilpailuksi kasvaneen Nuuksio Classicin kovinta kärkeä.
Nuuksio Klassik.

Mäkkylän Mansikka suunnistuksen ‘maailmancupin’ voittajaksi Kuusijärvellä 5.9.2013

Suunnistava Uusimaa järjestää vuosittain junioreille viiden kilpailun sarjan. Mäkkylän Mansikka kuittasi Kuusijärvellä kakkossijallaan sellaiset pisteet, ettei viimeisessä osakilpailussa Espoossa kukaan enää pääse hänen ohitseen. Voittoa juhlittiin tänään sankarin kotona karkkipäivän merkeissä.

Mammuttimarssi taas UTMB-karsintakilpailu 07.09.2013

Speksikin alkaa pikku hiljaa tarkentua

Viime vuosien tapaan Mammuttimarssi on valittu ranskalaisen Mont Blancin ympäristössä juostavan Ultra Trail du Mont Blanc –vuoristomaratonin (UTMB) 2014 karsintakilpailuksi: Mahottomalta (170K) ja Runtusta (130K) saa kolme pistettä, Marssilta (100K) kaksi.
Tämän vuoden Mammuttimarssi käydään Raaseporissa. Viime vuoden tapaan mukana myös pyöräilysarjat.
Mammuttimarssi

Ennätystasainen Masokistin Unelma 24.08.2013

Tiina Muurinen voitti naisten sarjan ajalla 9:56:23 pienimmällä erolla miesten sarjan voittajaan kautta kilpailun historian. Miesten sarjassa Henrik Martiskainen ratkaisi voiton edukseen vasta viimeisellä kierroksella lyöden tähän asti paremmin hiihtäjänä tunnetun Tapio Siikin; Martiskaisen aika 9:38:28.
Yksipyöräisten sarjassa Ville Kumpulainen sykkelöi uuden Suomen ennätyksen 5:40:37.
Järjestäjille ei tänä vuonna masokismia ollut tarjolla, sillä viimeinenkin kilpailija tuli maaliin alta 13 tunnin.
Tulokset ja raportti

Edustuskvartettimme HCM:ssä 17.08.2013

Tänä vuonna seuraa edustivat ja kansaa kohauttivat Helsinki City Maratonilla Salppurin Simpauttaja, Lahden Kolmonen, Nuuksion Nuoli ja Ylä-Savon Rehveli. Kuka mitäkin eläintä emuloiden.

Rokaten ja könyten Sappeen metsissä 10-11.08.2013

10 – 11.08.2013 järjestettiin vuosittainen Retki-rogaining kisa Sappeella Hämeen upeissa talousmetsissä, jossa 24 tunnin kisaan osallistujat kisasivat samalla SM-mitaleista. PePon tiimi oli ensi kertaa kokoonpanolla Imatran Voima, Pohjan Tähti ja vierailevana starana Sipoonkorven Susi. Susi ja Tähti ovat rokailleet jo aikaisemmin parina, tänä vuonna päätettiin kokeilla miten kolmen kopla saa energiat kohilleen tällä kokoonpanolla. IVOlle kisa oli ensimmäinen vuorokauden kisa, joka luonnollisesti vaikutti sekä suunnitteluun että toteutukseen.
Tarkempi kisarapsa löytyy täältä
Hauskaa oli, havut ei haitannut. Välillä ojat ottivat voiton, mutta mikäs sen mukavampaa kuin pulahtaa raikkaaseen kuravelliin kesken kisan. Nokkoset pitivät pirteinä, avohakkuut ihastuttivat ja yhteislaulu auttoi pimeinä yöntunteina. Tänä viikonloppuna oli Eläkeläiset kova sana, ensi kerralla sitten jotain muuta. Palkintona tuli sekaveteraanisarjan pronssia.

Peura ja Tasuri peiteoperaatiossa 02-10.08.2013

Kunhan Vuokatin WOCin päälle tuli vähän levättyä niin lennettiin entisten nuorten MM-kisoihin WMOCiin Italiaan – tällä kertaa itse kisaamaan mitaleista. Kilpasarja sijoittui Piemonten maakuntaan Sestriereen ja sen lähistölle – alueelle, jolle sijoittuivat v 2006 talviolympialaisten alppilajit.
Hieman ihmeteltiin, kun astuessamme hotellin ovesta sisään respa hihkaisi välittömästi sukunimemme ja vielä päivitti huonevarauksemme executive-tasolle ilman lisähintaa. Ymmärsimme kohta syyn, kun huomasimme, että olimme Tasurin kanssa ainoat (siviili)hotellivieraat, sillä koko hotellin kaikissa muissa huoneissa asui Karabiniereja. Sulauduimme täysin joukkoon, vaikka meillä ei ollut mustaa univormua, käsiaseita, kiväärejä, mellakkakilpiä, käsirautoja, luotiliivejä ja mustia reppuja, puhumattakaan Iveco Turbo Dailyista. Me sen sijaan yritimme nukkua yöt, kun taas karabinierit tekivät massiivisia yölähtöjä mitä kummallisimpiin aikoihin: pronto, pronto andiamo! Mahdollisesti kyseessä oli naamioitu johtokeskus ja me olimme rekvisiittaa.
Kilpailimmekin; ensin olivat sprintit, joissa molemmat olimme A-finaalissa; Peura vähän selvemmin ja Tasuri ei tuhlannut yhtään voimia turhaan, sekunnin tarkkuudella viimeisenä miehenä jatkossa. Finaalissa hän kuitenkin teki meistä paremman suorituksen ja sijoitukset olivat Tasuri 23. ja Peura 25. Tulipa siinä tutustuttua Sestrieren laitaosien arkkitehtuuriin.
Ns. pitkän matkan karsinnat maastossa menivät lennokkaasti siitä huolimatta, että nekin juostiin melko korkealla yli 1700 metrissä. Sää suosi, sillä molemmat päivät olivat vähän sateisia ja tosi mukavia juosta. Matkat lähtöpaikoille olivat jo suorituksia sinänsä, kun 2 km:n matkalla oli nousua 200 m. Kenenkään ei nähty menevän juosten lähtöön, mutta menon kuuli aika kauas. Molemmat meistä suoriutuivat selvästi A-Finaaliin.
Finaalissa, joka juostiin reilusti yli 2000 metrin korkeudessa Monti della Lunan ylärinteillä, tuli sitten noutaja Peuralle, jolla on ominaisuutena heikko hapenotto. Tilanteen huomioiden tuloksena oli ihan siedettävä 18. sija ja valkoinen rengas suun ympärillä, kai se tästä häipyy lähipäivinä. Tasurilla sen sijaan oli varmaan liikaakin happea, kun ehti singahdella siellä sun täällä. Kuitenkin, peposijoituksen hän hävisi 11 kaverille (sijoitus 42.), jotka mahdollisesti singahtelivat vielä enemmän.
Finaaliin kuljettiin muutaman kilometrin matka tuolihisseillä. Paluumatkalla oli vähän tuulista ja näimmekin maassa lukuisia lippalakkeja. Onneksi meillä ei ollut peruukkeja.
Tasurin analyysin mukaan italialaisten tavoitteena oli hillitä jäätiköiden sulamista viemällä kisat näin korkealle, koska vähemmän sisäänhengitettyä O2:a x 4000 ihmistä tarkoittaa myös vähemmän uloshengitettyä CO2:a.
Hotelli oli hiljentynyt jo edellispäivänä, kun karabinieerit ajoivat kolonnansa pois, joten mekin pakkasimme ja lähdimme ja niin hotelli autioitui ja sulki ovensa.
Arrivederci!
Las pitturas pittorescas

Tour de Peräkylä 03.08.2013

Järjestyksessään noin toinen Tour de Peräkylä otti ja tapahtui elokuun primera lauwantaina. Lähtö- ja maaliareenana toimi wanha tuttu Lohjan urheilupyhättö. Lähtölaukaus ammuttiin heti pian aamu-kuuden jälkeen ja näin pääsivät huippusyklistimme matkaan.
Hädin tuskin oli ketjut saatu lämmitettyä, kun USCF:n lisenssillä ajava Système U:n reliikki iski ja peloton oli saman tien hajoitettu! Irtiotto ajettiin nopeasti kiinni, mutta eivätpä tietäneet muut reliikin nukkuneen Joe Peacemakeriltä saamansa Sunzin Sodankäynnin Taito tyynynsä alla: “Hyökkää silloin kun vihollinen ei ole valmistautunut!”.
Peräkylää rallaa satasen jälkeen Runoratsu jättää suunnitellusti leikin kesken. Sunzin sanoin: “On reittejä, joita ei pidä kulkea, ja joukkoja, joiden kimppuun ei pidä käydä. On kaupunkeja, joihin ei pidä hyökätä, ja maastoja, joissa ei pidä taistella.”
Paria rengasrikkoa lukuunottamatta matka taittui lupsakasti kunnes iltapäivän tunteina helle alkoi niittää satoaan. Taisipa joku jo miettiä, jotta mahtaisiko Tiukusen Raatotaksi päivystää. Peliin siis K300-huolto: nitrot naamaan ja ei niin monipuolinen eikä niin ravitseva mutta tukeva illallinen Forssan ABC:llä ja joukkueemme oli taas voimiensa tunnossa.
Matka kun ei painanut, niin aikaa oli nautiskella hienosta auringonlaskusta.
Siinä missä se toinen Tour päättyy Champs-Élysées:lle, niin Tour de Peräkylä triumffasi läpi öisen Lohjan keskustan. Puolueeton sivullinen saattoi vain ihmetellä kummat ovat hullumpia: huippusyklistimme vaiko terassien örveltäjät…
Turun linnan kellon lyödessä kaksitoista tuli täyteen 400 km, siitä muutama minuutti ja miehistömme oli maalissa. Asvalttia rullattiin rapiat 402 km ja monista käytetyistä mittareista jonkin mukaan nettoaika oli 14 h 22 min 38 s. Toisen mittarin mukaan nousua kertyi 2140 m, mutta PePo:n pyöräilijäthän eivät ole ruukanneet noteerata Alpe d’Huez:ia pienempiä nousuja.
STM:n saavutukset pyöräilyn rintamalla alkavat olla sitä luokkaa, että konsulentti-hommien mahdollisesti loppuessa paikka Lintsin vuoristoradan jarrumiehenä lienee enempi kuin selviö.

Peräkylän Peräsmieskisojen katselmus 24.07.2013

Ponnistuksen johtavat triatleetit (+ stm) kävivät katsastamassa ensi vuoden tupla-triatlonin reitin. Uintireitti osoittautui yllättävän märäksi, pyöräily vähintäänkin riittävän mäkiseksi ja juoksu muuten vain ketuttavaksi. Kyllä kelpaa kansan kärsiä tällä reitillä. Ready to rock siis!
PePo TriStar

Sarvijoen Eka Vekara ja Marko uinnin puolikkaalla 23.07.2013

Sarvijoen Eka Vekara päätti kokeilla ystävänsä Markon kanssa vaihteeksi puolimaratonia. Koska ko. matka on tullut niin monta kertaa mentyä juosten päätettiin lajiksi valita nivelystävälliseksi markkinoitu rintauinti.
Pöhistely aloitettiin edellisenä iltana mittaamalla soutuveneellä sopivat poijun etäisyydet. Koska haluttiin varmuudella päästä vähintään tuo puolimaratonin matka, niin mitattiin poijujen etäisyydeksi sportstrackerillä 1,06 km (menopaluu). Samalla aseteltiin eväspöytä Markon mökkirannan rantaveteen toisen poijun viereen.
Suoritusta edeltävä yö meni kieriessä sängyssä unia toivoen. Liekö aikainen heräämisaika vai pelottava yleisö (molempien tyttäret) vaikuttanut, mutta unet jäivät hyvin vajavaiseksi.
Aamulla päästiin hyvissä ajoin liikkeelle ja ensimmäiset 10 km meni suhteellisen mukavasti alle 5 h. Vaikka vesi oli 17 astetta, niin uimalakkia ja hanskoja kaipasi, onneksi Marko lainasi välillä omia hanskojaan ja sain häneltä myös Puffin päähäni. Tämän jälkeen tuuli yltyi jonkinverran Tuulijärvellä ja matkan teko vähän hidastui. Samanaikaisesti alkoivat polven sisäsyrjän nivelet lievästi oireilemaan ensimmäisistä 10 000 potkusta, jonka takia potkut alkoivat tulla varovaisemmiksi.
Vastatuulesta ja vasta-aallokosta oli enemmän haittaa kuin myötätuulesta ja myötäaallokosta hyötyä toiseen suuntaan. Tulimme tarkan analyysin jälkeen lopputulokseen, että tyyni keli olisi tälläiselle tapahtumalle kaikkein paras. Järvessä uiminen pienessä aallokossa on kuitenkin huomattavasti mukavampaa kuin meressä, koska vettä tulee väkisinkin jonkin verran hörpittyä.
Päivällä yleisö alkoi purnata, kun näki meidän eväkset perunalastuja, rusinoita, pähkinöitä ja cokista: kysyivät että jos he menevät myös uimaan saavatko samanlaiset eväät?
Iltaa kohden kahden hengen yleisö oli siirtynyt veljeni mökille, mutta onneksi tuuli tyyntyi ja vesi lämpeni pari astetta. 21 edestakaisen kierroksen jälkeen teimme parin sadan metrin edeltämitatun ja sovitun lisälenkin.
Uintiin kului evästaukoineen (Markon vaimo oli tehnyt erinomaista pastasalaattia kattilallisen) 11 h 37 minuuttia.
Kaiken kaikkiaan mukava ja mieleenpainuva kokemus. Urheilun päätteeksi tosin ei tällä kertaa kiinnostanut käydä saunasta pienelläkään pulahduksella. Jos tätä pidemmälle uintireissulle joskus aion mennä, niin sitä ennen kannattaa luultavasti opetella myös kroolaamaan. Jos laskin oikein niin matkalla tuli noin 16 000 rintauintipotkua, vaikka tekniikka olisi kohtuullisesti hallussa, niin kyllähän se voi alkaa hiljalleen käydä nivelten päälle.
No mutta nyt onkin edessä valmistautuminen eli lepo kohti Tour de PePo:a. 
Ekan Vekaran ja Markon numerolokiaa.

Karhusolan Tiukunen Paholaisen puutarhassa 23-28.07.2013

Croatia open, 5-days orienteering in Gorski kotar: Siinäpä haastetta kerrakseen.

Ulkomailla suunnistaminen on niin kivaa, että heinäkuussa juostujen Gotlannin kahden kisan ja kahden kuntosuunnistuksen jälkeen suuntasin viikkoa myöhemmin kohti Kroatiaa. Ensin matka yritettiin hoitaa James Bond -tyylillä eli laskuvarjolla, mutta matka Malmin lentokentältä päättyi jo ilmateitse liidellen Arabianrantaan, joten kone oli vaihdettava isompaan. Tällä kertaa kone veikin Ljubljanaan, josta matka jatkui blondikortilla kohti Delniceä. 

Ensimmäinen kisa, kuten kaikki muutkin, oli maastoltaan mielenkiintoinen. Korkeuskäyrähässäkän päälle oli lätkitty urakalla isompaa ja pienempää kiveä merkitsemään vaikeasti kuljettavaa ja myös tulkittavaa maastoa siten, että kartta näytti kokeneen kymmenentuhannen kakkakärpäsen invaasion. Homma kulki mukavasti lähes loppuun saakka, jossa jalka voitti järjen, ja hetken “emmäätiedämissäoonmuttakyllämäsitrastinlähelläsaanvarmaanjostainkiinni” -lallattelun jälkeen pitikin leipoa kuuden minuutin pummi. Sijoitus 3. ja reilu 8 minuuttia kärkeen.

Toinen kisa oli kaupunkisprintti Krkn saarella. Yleensä sprintit ovat sujuneet ja pummit ovat olleet maltillisia, mutta nyt kolattiin lumet katolta. Kolmoselle tehdyn pienen höpöilyn jälkeen korvien välissä takoi vain se, että nyt kasvatetaan vauhtia, jotta saadaan virheet nollattua. Ei hyvä. Kasirastilta matka jatkui reippaasti kohti ysiä, jonka tulkitsin rastimääritteistä olevan leirintäalueen ylitsepääsemättömän aidan sisäpuolella. Onnittelin itseäni teräväpäisyydestä ja haeskeltuani sisäänmenoaukkoa jo kertaalleen täysin väärästä paikasta, laukkasin vihdoin takakautta ainoasta portista alueen sisälle. Tässä vaiheessa olin saanut päähäni, että työn alla oleva rasti olisikin numero 10 samalla leirintäalueella ja menin leimaamaan. Leimatessa tajusin, että yksi rasti on jäänyt välistä ja syöksyin etsiskelemään sitä. Sinkoiltuani aikani asuntovaunujen välissä pitkin ihmisten etutelttoja, tajusin, että rasti onkin aidan ulkopuolella. Eli takakautta ulos ja ylämäkeä ysille. Sitten taas alas ja leirintäalueelle kympille. Tässä pikku puuhastelussa kului aikaa väliaikojen mukaan noin 7 minuuttia ylimääräistä, joten sijoitus oli mahtavat 19, mutta ero keulaan vain tuo rapiat 6:36, mikä oli kovin hämmästyttävää. Adrianmeren turkoosi vesi, Krk’n kaunis vanhakaupunki ja “the big bossin” eli kilpailunjohtaja Ivican seurueellemme tarjoamat snapsit lievittivät henkistä tuskaa… 

Välipäivänä kävimme kuvankauniissa Plitvickan kansallispuistossa sulattelemassa pettymyksiä ja verryttelemässä kipeitä käpäliä. Matkalla tehtiin tietysti ns. suunnistajien reitinvalintoja teiden suhteen. Tämä tarkoitti tuntikausien ajoa noin pyörätien levyisiä serpentiinejä pitkin, moottoripyöräpoliisin harhauttamista ja niin edelleen. 

Sprintin jälkeen tajusin, mistä homma kiikasti. Näissä maastoissa ei edetä rastilta rastille välinpitämättömällä asenteella ajatellen, että kyllä sieltä sitten jostain saa kiinni. Kun ei saa. Ainakaan nopeasti, ja siinä kohtaa voidaan olla jo todella kaukana. Niinpä kolmanteen kisaan startatessa sain viriteltyä itseni sellaiseen tilaan, että suunnistus oli huolellista ja sijainti oli selvillä just eikä melkein. Puolet kartasta oli 5 metrin käyrävälillä tiukkaa vuoristorinnettä ja toinen puoli 2,5 metrin käyrällä alavaa pikku supikkoa. Kieli keskellä suuta homma tuli askarreltua ehkä alle kahden minuutin yksittäisellä virheellä ja muutamalla sekunneissa laskettavalla töksäyksellä. Sijoitus 2. ja ero päivän kärkeen 3.41. 

Neljäs osakilpailu oli samassa maastossa kuin edellinen, mutta pettymyksekseni oman sarjani rata ei mennytkään rinnehässäkkään, vaan pyörimme koko radan supikkoalueella. Rasteja 5,1 kilometrin radalla oli 20, joten virheet piti pitää minimissä. Toimin suunnitelmaan mukaisesti ja varsinaisia pummeja ei tullut. Viimeistä rastia lähestyttäessä kaaduin risukkoisella ajouralla ja löin kämmeneni kipeästi. Se – tai joku niistä 10 – 15 sekunnin häsäyksistä – maksoi voiton, jonka hävisin neljällä sekunnilla. 

Viimeinen osakilpailu oli huikeassa maastossa. Devil’s gardeniksi nimetty paikka Golubinjakin alueella oli kuvattu kisaohjeissa seuraavasti: “One of the most extreme maps ever drawn and used for orienteering with plenty of stony tunnels, giant boulders and high cliffs”. Paikka oli todentotta kaikkea edellä mainittua! Kartta oli pelkkää korkeuskäyrien maustamaa mustan kivi- ja jyrkännekuvauksen labyrinttiä. Jyrkänteet ja onkalot olivat sen verran syviä, että ensiapuhenkilökunta oli varustautunut kiipeilyvälineistöllä ja varoituskreppiä oli vedetty metsään yhteensä 1,5 kilometriä. Lähdin liikkeelle ajatus kirkkaana sillä suunnitelmalla, että suunnistus hoidetaan viimosen päälle ja selvissä paikoissa juostaan käsijarru päällä. Fyysisesti vaikeat paikat eli hyppimiset lohkareelta toiselle tai ns. vertikaaliset osuudet otetaan sen verran varovasti, että metsästä päästään hengissä pois. Suunnitelma piti ja tuloksena päivän voitto ylivoimaisella 7:40 erolla seuraavaan. Rastiviikon yhteistuloksissa olin toinen ja pääsin ihan palkintopallille heiluttelemaan suomenlippua. 

Kisa oli kerrassaan upea sekä järjestelyiltään että tunnelmaltaan että maastoiltaan. Tämä ei taatusti ollut viimeinen vierailuni kauniissa Kroatiassa!

Padasjoen Patmanista jäsen 16.07.2013

Ja tapahtui näinä aikoina, että Padasjoen Patman jätti edellisen elämänsä kokien reinkartaation. Tervetuloa siis!
Suorastaan muotivillitys tuntuu olevan, että uusilla jäsenillä on taiteilijanimi valmiina taskussa, jolloin seuramme johto välttyy vaikeasta -mutta palkitsevasta- nimengenerointityöstä.

Huhmarin Peura ja Pohjan Tähti Kainuun metsissä 07-13.07.2013

Kainuun rastiviikko tarjosi Pohjan Tähdelle todellista vuoristorataa niin suunnistuksen sujuvuuden kuin suunnistusmaastojenkin osalta. Kaksi ensimmäistä kisaa käytiin Tipasojan kauniissa mutta vaativassa suppamaastossa. Kaksi jälkimmäistä kisaa käytiin Vuokatin vaaran vaativilla rinteillä. Etukäteistiedustelu oli siis pettänyt pahasti, koska odotettavissa oli varsin erilaista maastoa kuin missä viimeistelyharjoittelut oli tehty.
Neljästä osakilpailusta parilliset osakisat tuntuivat onnistuvan suunnistuksen kannalta paremmin. Toinen kerta Tipasojan suppamaastoissa oli jo helpompaa kuten oli myös toinen kerta Vuokatin vaaralla. Ensimmäinen kertahan menee yleensä aina totuttelun piikkiin. Tästä huolimatta tuloksena oli hyväksytty suoritus kaikkina kisapäivinä.

Peura taas suoriutui kisoistaan vähän eri järjestyksessä; ensin kulki kuin ajatus ja sitten välillä ajatus ei kulkenut. Mutta ei hätää, jalka kulki kyllä ja siinä kisassa olisikin kirjattu voitto PePon Peuralle, jos olisi laskettu kuljetun matkan mukaan. Joka tapauksessa, ilman yhden kisan pientä maaseuturetkeä sarjan kärki olikin mukavan lähellä. Suunnistukseenhan kuuluu oleellisena osana pekulointi (Juha Mieto 1980, TV; nykyisin pepolointi), joten sille täytyykin jättää aina vähän tilaa. Viikko sinänsä oli suurenmoinen.

Rastiviikon kilpailullista tasoa laski hieman se, että jostain syystä järjestäjät eivät olleet kelpuuttaneet mukaan kaikkia suunnistajia vaan osaa heistä juoksutettiin viikon aikana samoilla seuduilla jossain ämmäm-kisoissa. Tällä varmasti haluttiin varmistaa myös muiden kuin PePolaisten menestyminen.
Kainuun Rastiviikko.

Kurikan Kuningas Antti Raidan jalanjäljillä Giro de Espoossa 26.05.2013

Pyöräilevä Itä-Suomen lähettiläämme Kurikan Kuningas kävi kiusaamassa pyöräilijöitä ja veti itsensä oikein kirkkaasti seitsemäntoista kärkeen.
Eteläisemmässä Euroopassahan Giro on suurista etappiajoista ensimmäinen, Tour de France ja Vuelta de España sitten myöhemmin kaudella. Täällä Pohjolassakin Giro aloittaa ja Tour de Helsinki seuraa -sen kolmannen klassikonhan kaikki tietävätkin.
Giro de Espoo.

Yksykli Open 18.06.2013

Heti SM-tasolle!

Taas tehtiin historiaa. Eli Peräkylän Ponnistus järjesti Suomen ensimmäisen yksipyöräily-tapahtuman. Tapahtuma keräsi odottamattoman suuren suosion Suomen yksipyöräily-kansan kerääntyessä Paloheinän urheilypyhättöön.
Pitkällisten neuvottelujen jälkeen kilpailulle myönnettiin Suomen Mestaruus -kilpailun arvo kautta status. Hic!
Tulokset ja kirjeenvaihtajamme raportti.

Historiallinen Jämsä-Jukola: PePo jyräsi kokonaan omalla kalustolla sijalle 1195!

Kangas pölisten, puskat rytisten ja suomuta pärskyen urheat viestinviejämme ” — silmät ummessa, kiristäen hammasta ja myristen kuin villit härjät” rynkäsivät päisin.
Kertomuksia pepolaisesta sisusta.

Wisely and slow; they stumble that run fast

Miehemme Suomi-Juoksussa 08-09.06.2013

Lieneekö Peräkylän Pehtoorilla ollut mielessään Shakespearen sanat Romeosta ja Juliasta käydessään Suomi-Juoksuun Perniössä. Varmentavaa otetta mestarimme haki kirkkovenesoudusta samaisena päivänä. Perusteellisesta alkuverryttelystä huolimatta kuitenkin hienosti maaliin 60 kilometrin pikamatkalla. Perinteisellä satasella oli mukana Pohjan Tähti, mutta hän joutui valitettavasti keskeyttämään.
Suomi-Juoksu.

Now! Now! cried the Queen. Faster! Faster!

Ennätykset murskaksi Stairway to Hell -kilpailussa 06.06.2013

Kymppiä tapettiin taas Malminkartanon nopeaksi tunnetulla reitillä. Miesten kilpailun voiton vei Skotlannin Ian Donnan uudella reittiennätyksellä. Paljoa huonommaksi ei jääty muissakaan sarjoissa, sillä ennätyksiä rikottiin siellä sun täällä.
Lue kilpailun johtajan mielenkiintoinen raportti tuloksineen vaikkapa täältä.

Yksykli Open:in speksi julkaistu 07.06.2013

Yksipyöräilyn pyhättö Paloineinässä 18.06.2013

Peräkylän Ponnistus tekee taas historiaa, tällä kertaa yksipyöräilyn maailmassa. Kilpailun speksit julkaistu. Mukana ylämäkeä, alamäkeä, slow racea ym unohtamatta Piin muodossa aloittelijoitakaan. Kuten Mammutti totesi oopperaan lähtiessä: taas koetellaan rajoja!

Masokistin Unelma täynnä 06.06.2013

Masokistin Unelman osanottorajoitus saavutti tappinsa tällä päivämäärällä. On kuitenkin sangen todennäköistä, että peruuntumisia tulee, joten jonotuslistalle voi ilmoittautua. 
Järjestäjillä on rajoitettu määrä willejä kortteja, joita voi tiedustella kilpailun johdolta, mutta perusteluitten suappii sitten olla harvinaisen buenoja.

Lasten kesäolympialaiset 4.6.2013

Citius, Altius, Pepotus

PePon dynaaminen järjestelykoneisto tarjoili taas vuoden pokaaligaalan Kauniaisten Olympiastadionilla. Koukkupolviset potkupalloilijat hiukan häiritsivät iltaa, mutta keihäskarnevaali esitettiin suunnitelmien mukaisesti nurmella. 
Tulokset

Tour de Peräkylän ilmoittautuminen avattu 03.06.2013

Tämä juna ei menekään Kokkolaan

Kevätkynnön yhteydessä lyötiin lukkoon raaka-speksi Tour de Peräkylästä, tuosta pyöräilyn leikkimielisestä klassikosta. Päivämäärä on lauwantai 03.08.2013; rapiamman sateen sattuessa sunnuntai varapäivänä. Vastoin analyytikkojen odotuksia emme pyöräilekään Kokkolaan vaan ympyriäisen lenkuran eteläisessä Suomessa. Lisätietoja antaa ja ilmoittautumisia ottaa vastaan itse Peräkylän Pehtoori.

Eka Vekaran tulokasilta ja Kevätkyntö Villingissä 24.05.2013

Eka Vekaran tulokasiltaa vietettiin lähes tahrattomasti Villingin hulppeissa maisemissa säänkin suosiessa. Samassa yhteydessä pidettiin vuosikokous.
Ohjelmassa myös uutispainotteinen craic -sessio; “We’re a’ met thegither here tae sit and crack, Wi oor glasses in oor hands…”
Kansa kiittää Eka Vekaraa mahtavista järjestelyistä.

Imatran Voiman ja Pohjan Tähden kevään kisaruletti yhtä juhlaa 05.2013

Ei riittänyt parivaljakollemme August Väkevä, vaan rupusakin kävivät jättämässä taaksen sekä Salpaus-rogainingissa että Spring Adventuressa. Tätä pariamme ei edes muutaman kilometrin pummit hetkauta, niin kova on heidän kuntonsa!
Ja kuinkas kilpailuissa kävikään? -Vastaushan on tietenkin Kanada.

Mäkkylän Mansikka vauhdissa suunnistuksen sarjakilpailuissa

Jo toinen osakilpailuvoitto Lynxin kisoissa 28.5.2013

Formula-sarja jatkaa elokuussa, jäljellä vielä kolme osakilpailua. Yksikin voitto takaa koko sarjan mestaruuden.

Huhmarin Peura ja Palojärven Tasuri uusiksi jäseniksi 08.05.2013

Huhmarin Peura ja Palojärven Tasuri -edellisessä elämässään jotain ihan muuta- selvittivät jäsenanomusprosessin hengissä ja ovat nyt seuran jäseniä. Effective Wappu. Ovat kumpaisetkin jo ennättäneet seuraa edustaakin.
Peura on MM-mitalejakin rohmunnut suunnistuksen suuruus. Tasuri niittänyt mainetta osallistumalla vuosien varrella Ponnistuksen kilpailuihin useita kertoja (yhtään viisastumatta).
Poikkeuksellisesti taiteilijanimet saatiin leivottua jo jäsenyyden vahvistumista odotellessa!.
Toivotamme uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi.

STM, Mammutti, Mansikka ja Kärsimyksen Triathlon 03.05.2013

Rajoja koeteltiin taas

Pepon ykkösjoukkue vieraili Oopperatalossa kolmen tanssiesityksen illassa, nimellä Nijinsky-Elo-Inger. STM ja Mansikka jaksoivat virkeinä loppuun asti, mutta Mammutti vaipui koomaan jo ensimmäisessä erässä. Unessaan hän näki juoksevansa suunnistuskilpailussa suolla. Rapa roiskui ja taustalla soi AC/DC. Väliaikojen taputukset palauttivat todellisuuteen. ‘Rajat löytyi’, kommentoi Mammutti.

Peräkylän Ponnistus kolkutteli podiumia FinnSpringissä 28.04.2013

Seuramme päätti hämmentää suunnistavaa maailmaa oikein isolla kauhalla lähettäen kilpailuun peräti kaksi joukkuetta. Ja hyvin hämmensikin sillä oltiin komiasti neljänsiä. Ja nyt kävi myös sellainen yllätys, että kakkosjoukkue selätti ykkösjoukkueen vaikka juuri ykköseen ollaan maajoukkuetason suunnistajat yritetty sijoittaa.
FinnSpring 2013.

August Väkevän Muistokilpailussa ennätysosanotto 27.04.2013

Majakka ja Sivuvaunu alias August Väkevän Muistokilpailu käytiin taasen Nuuksion kevyillä kumpareilla. Kilpailun lupsakkaa henkeä kuvaa oiwasti erään kilpailijan kommentti maaliintulon jälkeen: “Oli nää mäet niin kauheita, että pakko tulla ensi vuonna uudestaan.” Voisiko parempaa mainosta kilpailulle olla?
Perinteiseen tapaamme osa osanottomaksuista päätyy hyväntekeväisyyteen, tässä tapauksessa  Plan:in “Mäet on ihania” -kampanjaan.
Toimittajamme raportti ja tulokset.

Edustusjoukkueemme Länsiväylässä 21.04.2013

Seuralle perinteisessä Länsiväyläjuoksussa oli mukana primus inter pares -joukkueemme Eka Vekara, Luvian Salama ja stm. Jälkimmäinen salanimellä ja keskimmäistä ei Länsiväylän karma suosinut.

Mammuttiuinti 2013: Viileetä 19.04.2013

PePon avoimet uinnin maailmanmestaruuskisat järjestettiin jälleen Kuusijärvellä. Nähtiin tyyliä, tekniikkaa ja historiallisia tuloksia. Lue koko juttu täältä.

J.H. Erkon runokilpailun tulevaisuus uhanalainen 24.04.2013

Mammutin runokilpailu on saavuttanut sellaisen suosion, että paikka Suomen merkittävimpien runokilpailujen kärkipäässä on selviö. Mikäli laatu ja määrä jatkavat akkumuloitumistaan tällä tahdilla kilpailun loppuun asti, niin J.H. Erkko ja kumppanit saavat alkaa miettiä divariin siirtymistä.

Saammeko esitellä: Efitsere Okrasifour 20.04.2013

Ghanan tilanne rauhoittumassa

Vahvistamme Ghanassa villinä pyörineen huhumyllyn: kyllä, ghanalla on kunnia olla ensimmäinen afrikkalainen kieli, minkä kielinen käännös seurallemme on valittu (ähä, ähä Mugabe). Efitsere Okrasifour:ina meidät siis tästä eteenpäin myös tunnetaan. Efitsere Okrasifour on Twi:n murretta ja on vapaasti käännettynä “takapihan metsäläiset” kunnioittaen näin identiteettiämme loistavasti.

Kanadan Kitaristi ja Turusen Pyssy hallitsivat Peräkylä Openia 11.04.2013

Imatran Voima toisen pään podiumilla

Taas kourut kolisi ja keilat ryskyivät, kun Peräkylän keilailumestaruuksia ratkottiin. Areenana oli jo lähes perinteinen Sellon urheilupyhättö. Kaikkien aikojen tiukoin taisto Openin voitosta päättyi Kanadan Kitaristin ja Turusen Pyssyn jakamaan voittoon. Ja tiukkaa oli toisessakin päässä; Imatran Voima hallitsi kuitenkin hermonsa ja podiumpaikka oli sillä selvä.
Täyteläiset tulokset

Lasten Talvi-Olympialaiset hiihtourheilun hurmaa 24.03.2013

Siinä missä 24. maaliskuuta tunnettiin aiemmin lähinnä kahlekuningas Houdinin syntymäpäivänä, niin nyt on laita toisin: Peräkylän Ponnistuksen Lasten Talvi-Olympialaiset kisailtiin Oittaan hiihtopyhätössä ja FIS:in rankingit meni kerralla sekaisin!
Tulokset ja reportterimme raportti

Yksykli Open 18.06.2013

Peräkylän Ponnistus kulkee taas aallon harjalla -tässä tapauksessa yhdellä aallolla. Järjestämme nimittäin yksipyöräily-kilpailut/tapahtuman kesäkuussa. Kyseessä lajin ensimmäinen kilpailu Suomen maassa eli taas tarvittiin Ponnistusta historian kirjojen modaukseen. Paikka on kaikille itsensä kiusaajille tuttu Helsingin Paloheinä eli Masokistin Unelman maisemissa aiheutetaan kanssaeläjille hämmennystä.
Tarkempi speksi julkaistaan kevään aikana PePortaalissa sekä Yksipyöräily-foorumilla.

Tuuleeko huipulla? -Stoppari selvittää 26.03-19.04.2013

Hyvinkään Stoppari mukana Huippuvuori -retkikunnassa. Stopparin seikkailuja voi seurata retkikunnan sivuilla.

Mammuttiuinti Kuusijärvellä 19.4.2013 klo 18

Kilpailukutsu: PePon avoimet uintimestaruuskilpailut

Sarjat/matkat:
– Yleinen 50m
– Yleinen 100 m

Molemmat sarjat yhdellä yhteislähdöllä, 100m uinti jatkuu lennossa 50m jälkeen.

Neopreenitossut ja -hanskat sallittu, pipo ja uikkarit tietysti. Muuten kehon suojaaminen kielletty.

Tervetuloa kylpemään ja saunomaan!

Mammutin runokilpailu 2013

Nyt koetellaan rajoja

Kevätdoping sekoittaa hormonit. PePo julkistaa ennennäkemättömän kilpailun, joka haastaa kovimmatkin McClanet ja Croftit.

Sarjat: 
1. Runot
2. Sanoitukset (musiikkiin)

Tuomaristo: Pepon jäsenistö äänestää.
Tuomariston pj: Mammutti ite.
Kilpailu avoin, tyyli ja genre vapaa. Luomusten sisältö voi liittyä PePon toimialaan. 

Kummankin sarjan kolme parasta kutsutaan PePon kesäjuhliin, siellä live-esitykset kuvataan HD-videolle, jotka julkaistaan Youtubeen.

Kaikki teokset julkaistaan heti ilmestyessään
Runokilpailun kotisivuilla
Kilpailun säännöt tarkentuvat kevään aikana.

Todellinen kestävyys syntyy mukavuusrajoja rikkomalla!

Mammutti hiihtää, Mammutti kalastaa

vaikka ei oikeastaan kalasta

…eikä juuri hiihdäkään. Mammutti aloitti ja lopetti hiihtokauden 9.3.2013 Reppu-Pirkassa, 90km. Luistelusukset eivät vitikelissä luistaneet mihinkään. Ensimmäiset 80km oli melkein kävelyä sukset jalassa. Viimeinen kymppi tultiin kelin parannuttua apinan raivolla, estottomasti ylämäkiin tykittäen. Luistelutekniikkakin muistui mieliin siihen mennessä joten tasaisella mentiin lennokasta tekniikkahiihtoa. Kuin nauta keväthangilla. Se oli sit siinä. Mammutti jää odottamaan jäiden lähtöä, melonta- ja suunnistuskauden alkua.

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä – miehemme ladulla ja ladun varressa

Pehtoorimme Verkonpaino ja Runoratsu jatkoivat jo syssymmällä alkanuuta keskinäistä taisteluaan. Tantereeksi valikoitui lumen mukavan pehmeäksi peittämä satakuntalais-pirkanmaalainen maisema. Taktiikkaa oli hiottu puolin ja toisin, hämäämään pyritty jopa seuraedustusta, ikäsarjaa ja matkavalintaa säätämällä! Ehei, kirjeenvaihtajaamme ei näin yllätetä! Totuttuun tapaansa kaikkensa ladulle antanutta Verkonpainoa ei pidätellyt muu kuin hitaammat edellähiihtäjät. Joutui matka maaliin jo päivän valoisina tunteina. Runoratsu taktikoi varmalla peesipaikallaan saapuen niinikään Teivoon, turvan mitan Pehtoorin perässä. Mutta Vieskeriä ei näkynyt missään!?

Ghanassa kohisee… 22.02.2013

Mutta mikä ihme?…?

La Tribu des Bouseaux, S’il vous plaît 19.02.2013

Edmond Dantès:in (Le Comte de Monte-Cristo) neljätoistavuotinen vankeus lähes rinnallistuu Peräkylän Ponnistuksen ranskankielisen nimen metsästykseen, niin haastavaa se on ollut. Imatran Voiman johtama nimityskomitea (applaudissements, s’il vous plaît) on vihdoin viimein päätynyt juhlalliseen nimeen “La Tribu des Bouseaux”, mikä siis virallistettu.

Peräkylän Ponnistus hiihtomaailman aallonharjalla 16.02.2013

Hiihtävien faniemme odottaessa edelleen tietoa seuraavasta Mammuttihiihdosta (mitä tietoa ei ole toimituksellammekaan) Pohjan Tähti, tuo työmatkahiihdon pioneeri, myönsi Helsingin Sanomille laajan haastattelun hiihtokulttuurin nykytilasta. Sanoman panostus uuteen tabloid-Hesariin hämmentää!

PePo:n pankki-business porskuttaa – Rosa Elvira kiittää 04.02.2013

Peräkylän Ponnistus ei pankkikriiseistä piittaa vaan jatkaa ekspansiivista rahapolitiikkaa luottoluokittajista takavasempaan. Vuosi sitten mikrolainasimme Kivan kautta perulaiselle Yolandalle, joka on nyt maksanut lainansa takaisin. Jatkolainasimme koko summan ecuadorilaiselle Rosa Elviralle, joka aikoo saamallaan lainalla kehittää karjatalouttaan ja ostaa lapsilleen koulukirjoja.

Kalaallit Nunaatista päivää: Nunaqarfimmiorsuannguit! 24.01.2013

Kaikilla kalaallisutia puhuvilla on nyt juhlan päivä, sillä Peräkylän Ponnistuksella on kunnia julkistaa kalaallisutialainen nimensä: Nunaqarfimmiorsuannguit.
Ei muuta kuin PePo-Pipa päähän ja vaikka Kalaallit Nunaatin halkiuintiin!

Peräkylän väki leikkisänä 22.01.2013

Peräkylän tytöillä ja pojilla tuota leikkimieltä ja energiaa riittää. Niin kuin nyt tuon triathloonin kanssa; että sellaistakin ovat järjestämässä. Mokomatkin vintiöt!
Jos siiis olet mielinyt aloittaa triathlonin -tuon uljaan lajin- harrastamisen, mutta et ole löytänyt kilpailukalenterista sopivan pituista kilpailua, niin nytpä on tuokin ongelma pois päiväjärjestyksestä! Tule Raaseporiin 25 – 27.7.2014 ja koe tupla-triathlonin hurma. 7,6 kilometrin uinti, 360 kilometrin pyöräily ja päälle reipas 84,39 kilometrin juoksulenkki laukaisee stressin ja sulattaa joulukinkun.
Speksin tarkennus lähempänä itse kilpailua. Pysy taajuudella (452 MHz).

Pelle Svensson Aerobicmaratonilla Helsingissä 19.1.

Pelle Svensson, seuran toimintaan jokseenkin pesiytynyt rantaruotsalainen, kohtasi talvikauden päätavoitteensa Mäkelänrinteen vaativalla radalla. Viimestelyharjoituksena toimi Loppiaisrogaining pari viikkoa aiemmin. Muuten Pelle oli valmentautunut kahvakuulaPowerStretchFastFitFabulous-harjoituksilla.

Startti oli inhimillisesti 09.30. Paikalla tuhat naista ja Pelle. Joukon kärkeen säntäsi ensin Laura, joka herätteli helpoin askelin ja liikkein. Ensimmäisen tunnin jälkeen Tiina nosti reilusti vauhtia. Ajassa 2.00 johtoon zumbasi Kari. Kisa jatkui hymyssäsuin, kunnes puikkoihin saatiin itse Aira Samulin. Aira hölkkäytti läpi kaikki discotanssit 60-luvulta lähtien, Pump Pump sekä Travolta. Välillä vedettiin rasvaa tukkaan ja rokattiin ankarasti. Neljän tunnin uurastamisen jälkeen Pekka pisti jengin tosissaan hikoilemaan. Sambarumba sekoitti pääjoukon niin että monet heittivät jo kävelyksi tai jäivät aivan paikalleen seisomaan. Tunti ennen maaliviivaa Laura otti uudelleen keltaisen paidan, ja piti johdon katkeraan loppuun asti. Ajassa 6.00 Pellekin kurotti viimeisen venytyksen ja lysähti maaliin, vain kylmä tuoppi mielessään. 

Loppuaikaan Pelle oli varsin tyytyväinen, vaikka katkeamispiste olikin jo lähellä.

Masokistin Unelman ilmoittautuminen avattu 21.01.2013

Kilpailun speksi on wanha tuttu, kärsimyksiä hyvin tuottavaksi havaittu. Parin viime vuoden tapaan kilpailussa on 35 juoksijan osanottorajoitus.
Kaikki väki kärsimään!

Peräkylän Ponnistus proudly presents: Hinterwäldler der Hinterwälder

Peräkylän Ponnistus on vahvistanut saksankieliseksi nimekseen “Hinterwäldler der Hinterwälder”. Nimenkehityskomiteaa johtanut Doktor Kolmonen totesi perusteluissaan: “Saksan urheiluseuroissa ei ‘ponnistus’ vastinetta löydy. Peräkylä sen sijaan on Hinterwald ja siellä asuvat ihmiset Hinterwäldler. Vapaasti suomennettuna Hinterwäldler der Hinterwälder on “peräkylien urpot”. Näillä perusteluilla seuran johdon oli helppo hyväksyä ehdotus.
Nimitysbusiness käy tällä hetkellä kuumana ja uunissa on sellaisia makkaroita, että kansa vielä hämmästyy. Stay tuned.

Mammuttimarssi loppusuoralla: Haimoon koululle liikuntavälineitä 09.01.2013

Mammuttimarssin tuotosta osa on perinteisesti lahjoitettu johonkin “paikalliseen”. Vuoden 2012 Mammuttimarssin tuotto annettiin kokonaisuudessaan Haimoon koululle. Haimoon kouluhan on kaikille niin tutun ja rakkaan uimarastin välittömästi läheisyydessä. Hyvistä talviuintifasiliteeteista huolimatta emme lahjoittaneet uimahousuja vaan pari kahmalollista salibändy-välineitä. Seuramme niinsanottu edustaja suoritti juhlallisen luovutuksen keskiviikkona 09.01.
Kylä Lähtee!

Nuorten huippujen kaihonhetkiä Loppiaisrogainingissa 06.01.2013

Moni huippu-urheilija muistelee kaiholla sitä hetkeä, kun ensimmäisen kerran puki maajoukkepaidan ylleen. Sen rinnalla moni suurikin voitto kalpenee kiikkustuolissa uraansa muistellessaan. Tällainen hetki osui Imatran Voiman ja Pohjan tähden elämään sunnuntaina 06.01, kun he ensimmäistä kertaa pukivat Peräkylän Ponnistuksen edustusasun päälleen Loppiaisrogainingissa Suomen Masalassa. Pientä virtuaalisuutta matkassa toki oli, sillä paidathan ovat vielä niinsanotusti prosessissa.
Mitä tulee itse kilpailuun, niin jännittävän kertomuksen voi lukea Pohjan Tähden plokista.
Jaa niin, mukana myös Pelle Svensson.

Stairways to Hell 06.06.2013

Seuran juhlakilpailun aika on päätetty: tänä vuonna saa mäkijuoksua mahan täydeltä torstaina 06.06 klo 18:30.

Peräkylän Ponnistus vakavasti otettavien hiihtoseurojen kiusana Maakuntaviestissä 06.01.2013

Mies kun tulee tiettyyn ikään… matkalla Söderkullaan siis

Peräkylän Ponnistus osallistui jo perinteiseen tapaan hiihdon Maakuntaviestiin. Valitettavasti seuramme kotipaikka pakottaa osallistumaan Helsingin piirin viestiin; pohjoisempien maakuntien viestit toki tarjoaisivat enempi haastetta mestarihiihtäjillemme. Karsintojen jälkeen tämän kertaiseen joukkueeseemme olivat tiensä selvittäneet Alfons Lyytikäinen, STM, Eka Vekara, Runoratsu ja itse Peräkylän Pehtoori.
Joukkueemme menestys pohjautui lähes täydellisiksi hiottuihin vaihtoihin. Kysymyksiin mahdollisesta valmennusavusta Suomen pikajuoksumaajoukkueelle seuramme hiihtovalmentaja Alfons Lyytikäinen(kuvassa Alfons perehtymässä reittikarttaan taktiikkaa suunnitellen) vastasi salaperäisellä hymyllä pidättäytyen kommentoimasta puoleen tai toiseen. Ettei vaan Jamaikan pojat ole valmennustoiveineen ehtineet edelle?…

Laulussa “Matkalla Pohjoiseen” Junnu Vainio riimittelee osuvasti “Mies kun tulee tiettyyn ikään / niin ei sillä pelaa mikään / Sen näkee peilistä, on kaikki eilistä / jo vaan me kimpassa tuumattiin”. Ponnistuksen hiihtojoukkueen urhoillahan sen sijaan kaikki pelaa -hetkittäin järkikin. Ja nythän oltiinkin matkalla Söderkullaan, kun Pehtoori totesi että jotakin pitäisi tehdä ennen “sitä ikää”. Ponnistuksen seuraava kilpailuformaatti tuli siis speksattua. Kansaa kohauttava julkistus kun aika kypsä…
Maakuntaviesti

Peräkylän Ponnistus toivottaa kaikille faneilleen hyvää vuotta 2013

Dream Team aloittaa huippu-urheiluvuoden hiihdon Maakuntaviestissä

Peräkylän Ponnistuksen on onnistunut kokoamaan hiihdon Perinteiseen Maakuntaviestiin varsinaisen Dream Teamin, missä vahvistuksena vanha tuttumme Alfons Lyytikäinen. Järjestäjät täysin tyrmistyneitä joukkueen nimien selvittyä.

Tagged: Tags