Mammutin renkaanveto-ohjeet

Klikkaamalla täysikokoinen kuva

Harjoituksen tarkoitus

Renkaanveto on monipuolinen, tehokas ja turvallinen harjoitusmuoto. 
Raskaalla kuormalla pohkeet, reidet ja pakarat vahvistuvat. Juoksija huomaa tulokset nopeasti ponnistusvoimassa ja kimmoisuudessa.
Harjoituksesta voi tehdä vielä monipuolisemman käyttämällä hiihtosauvojen sijaan rautakankia.

Klikkaamalla täysikokoinen kuva

Välineet

Rengasliikkeistä saa ilmaiseksi jäterenkaita. Vetorenkaan rakentamisessa on erilaisia ratkaisuja (kts. esim. täältä), mutta jos haluat välttää askartelun, ota renkaita joissa on vielä vanteet paikallaan.

Klikkaamalla täysikokoinen kuva

Todellinen kuorma riippuu tien pinnasta ja profiilista. Hiekkapintaiset pyörätiet ovat tähän harjoitukseen sopivimpia. Renkaat kannattaa kytkeä toisiinsa siten, että renkaiden määrää voi säätää helposti.

Klikkaamalla täysikokoinen kuva

Sauvat mitoitetaan kuten sauvakävelyssä. 
Rautakankia löytyy ainakin kahta eri pituutta ja painoa. Kuvassa näkyy FXA:n 150cm/7kg kanget. Jos haluaa hemmotella itseään huippulaadulla, voi hankkia Fiskarsin kokokeltaiset kanget vastaavilla mitoilla ja tuplahinnalla. Älä osta “kiinalaisia” kankia. Pehmeästä metallista valmistetut lelut kuluvat ja vääntyvät rajussa käytössä.

Klikkaamalla täysikokoinen kuva

Vetoköydeksi käy tavallinen kuormahihna. Köyteen voi rakentaa jousituksen, mutta se ei ole välttämätön. On parempi opetella vetämään tasaisesti. Köyden voi kiinnittää vahvaan reppuun, rinkkaan tai lannevyöhön.

Harjoittelun aloittaminen

Aloita pienellä kuormalla ja lyhyillä lenkeillä. Pidä sykemittari mukana, lisää kuormaa asteittain. Muutamalla lenkillä löytyy “oikeat säädöt”: Kuorma, nopeus ja lenkin pituus. Kankien “momentti” muuttaa tekniikkaa ja tyyliä, työnnöt ja askeleet jäävät lyhyemmiksi. Varo ylirasitusta. Matkat jäävät kovalla kuormalla yllättävän lyhyiksi.

Tässä vielä tyylinäytteet:
hiihtosauvoilla ja  kangilla