Mammuttimarssi 2009 vahvisti asemansa yhtenä Suomen älyttömimmistä kilpailuista

Järjestyksessä neljäs Mammuttimarssi päästiin juoksemaan ainakin viime vuoteen verrattuna miellyttävässä säässä; lämpöä oli ennusteen lupaamat muutama aste, ja sadetta tuli vain nimeksi. Järjestäjät olivat mainostaneet ‘kovinta kisaa ikinä’, ja peräti 43 ihmistä oli tullut kokeilemaan oliko uhkauksissa perää. Perinteiseen marssiin lähti lopulta matkaan 16 joukkuetta, ja uuteen maraton-sarjaan yhdeksän joukkuetta.

Lähtö oli aiemmasta poiketen klo 21, eli jo alusta asti poljettiin pimeässä. Matka ykkösrastille oli lyhyt prologi Taulun teollisuusalueen läpi. Jo tällä matkalla joukko hajaantui ja juoksijat menivät menojaan, toisten astellessa rauhallisemmin. Musta kynsi jopa maksoi osallistumismaksuaan kännykällä samalla kun leimasi.

Kakkosella oltiin jo kaukana. Ilmeisesti kaikki tulivat suorinta metsätietä, joka kuitenkin inhottavasti loppui muutama sata metriä ennen rastille johtavaa tietä. Tässä kaikki saivat esimakua tulevasta; muutama sata metriä umpimetsässä kirvoitti kiperiä kommentteja. Sekä marssin että maratonin piirissä syntyneet erot olivat vielä aika vähäisiä vaikka väli oli pitkä ja metsäsuunnistus vaativaa.

Kolmosella Siperia opetti. Maratonin kärkikaksikko tuli jo lopulliseen muotoonsa joka pysyi läpi koko kisan: 1. Lost Bois, 2. Lenkkivihko. Kolmos- ja nelossijasta käytiin minuuttikamppailua A&P:n ja Venäjän joukkueen välillä. Venäjä johti kolmosella kymmenen minuuttia, mutta matkalla Koveroon Venäjä iski päänsä suomalaiseen mäntyyn; A&P ehätti edelle ja käänsi tilanteen 13 minuuttia edukseen. A&P onnistui pitämään johtonsa loppuun asti, vaikka Venäjä tuli jo lopussa näköetäisyydelle.

Kolmoselta marssi erkani omalle reitilleen. Matka Neroskulmaan tarjosi useita hyvin erilaisia reittejä. Mahdollisuudet myös käytettiin; useampi joukkue kiersi hämmästyttävän pitkän lenkin Auttoisten kautta välttääkseen muutaman sadan metrin metsäylityksen. Nelosella marssin kärkikolmikko oli jo ottanut oman paikkansa; Endurance ja Nopsakoipi ottivat mittaa toisistaan ja DNF seurasi hiukan perässä.

Nelos-vitosväli oli yksinkertainen; yhtä ja samaa hiekkatietä joka tosin oli mäkinen. Vitosella Endurance johti, Nopsakoipi kolme minuuttia perässä. Seuraavalla välillä reitinvalinnat ratkaisivat; Endurance yritti kunnianhimoisemmin, Nopsakoipi otti varman päälle; uimarastille eli kutoselle Nopsakoipi tuli 11 minuutin johdossa eli voitti välillä 14 minuuttia Endua.

Nopsa piti johtoaan seuraavat rastivälit mutta lopulta Taruksen pulla- ja temppurastille joukkueet tulivat yhdessä. Pullansyönnin ohessa oli määrä kokeilla golfia; hole-in-one:lla voisi välttää 15 minuutin sakon.

Loppumatkan Nopsakoipi ja Endurance tulivat sitten tasajalkaa maaliin asti joten voitto kirjattiin kummallekin yhteisesti. DNF tuli kolmanneksi vailla haastajaa.

Sillä välin muut joukkueet kamppailivat kukin tahollaan eteepäin. Kun viimeisetkin eli seniorijoukkue Aikanori, sekä heidän mukanaan kulkenut Apprentice saatiin maaliin pari tuntia ennen 24h määräaikaa, niin päivä oli kaikilta paketissa. Mammutti tuli heitä vastaanottamaan ABC:lle juuri samalla kun kuljetti viimeiseen hengenvetoon yrittäneitä keskeyttäjiä takaisin kotipesään.

Kisat olivat kokonaisuutena uusi osanottajaennätys. Maraton-sarja otti selvästi paikkansa kisan konseptissa. Marssilla henkilöiden survival rate oli 60%, maratonilla peräti 95%. Nämäkin lukemat vastaavat sarjojen henkeä; marssin on tarkoitus olla aidosti haastava, ja maratonin on tarkoitus olla ‘hiukan inhimillisempi’. Mutta vain hiukan: Maaliinpäässeiden ajat 8-12h syksyisessä yössä suunnistaen, ilman huoltoa. Mammutin sanoin: ‘MM ei ole mikään kansanhölkkä!’

Kuvia kilpailusta:
Uimarasti rocks

Mikäli haluat suurempiresoluutioisia kuvia, niin kontaktoi järjestäjiä siinä toivossa.

Tulokset

Mammuttimarssi

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1NopsakoipiJouni Nurminen12:18
1Endurance IMikael Heerman, Tommi Nietosjärvi12:18
3Team DNFMarko Takanen, Ilari Kontinen13:57
4Suunta ja SäkäAndreas Hall, Jens Jern15:40
5Öiset kompuroijatSimo Jääskeläinen, Tommi Verho15:58
6Etelän yöjuoksijatPekka Kokko17:01
7Hunningon RivakkaPäivi Mäenpää, Janne Veikkolainen19:59
8AikanoriKari Hovi, Aino Leppänen21:54
8ApprenticeJarmo Tiukkanen21:54

Kaikki yllämainitut raportoidaan UTMB-organisaatiolle pisteisiin oikeuttavina hyväksyttyinä suorituksina

Keskeyttäneet/hylätyt joukkueet; näistä ei tullut myöskään hyväksyttyjä yksilösuorituksia:

Musta Kynsi (Erkki Tuominen)
Jalan Jäänne (Ville Salmensuu)
RC Eemeli (Tommi Lahtonen, Mika Videnoja)
G2 (Tuomas Sovijärvi
Fysiikka ei petä (Hannes Vainionpää, Taneli Kalvas)
Team Short Cut (Johanna Hulkkonen, Timo Tolonen, Sami Ahokas)

Mammuttimarssin ’survival rate’: 60%

Mammuttimaraton

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1Lost BoisAntti Jutila, Sami Lappalainen, Karri Suominen7:40
2Team LenkkivihkoAntti Ryytty, Heikki Tukiainen7:48
3A&PAarne Björklund, Pietari Uramo8:20
4Täältä tullaan VenäjäTomi Mäkelä, Merja Ylihärsilä08:23
5Fox ForceMiia Hovi08:46
6VuorenpeikotAsmo ja Virva Vuorenpää10:18
7Pirots of PänttariTuula Keronen ja Mervi Rikama11:00
8Seutulan samoilijatMatti Kokko, Keijo Mielikäinen11:37

Keskeyttäneet/hylätyt joukkueet:

Bröderna Jokmokson: yksi jäsen keskeytti; 
Ym. joukkueesta hyväksytyt yksilösuoritukset: Markku Karttunen, Kai Törmikoski

Mammuttimaratonin ’survival rate’: 95%

Kilpailijoiden omia tarinoita:
RC Eemeli
Lenkkivihko
Niilos MC
Stanley Park