Masokistin Unelma ja Masokistin Mini 2022

Kilpailun kulku

Peräkylän Ponnistus (Ry) järjesti 06.08.2022 Helsingin Paloheinässä seuran avoimet 100 km juoksun mestaruuskilpailut nimellä Masokistin Unelma. Kilpailu järjestettiin jo noin kahdettakymmenettäkolmatta kertaa. Masokistin Unelma on Suomen vanhin vuosittain järjestetty ultrajuoksu.

Kilpailun suojelijana toimi Rääkänpään Runoratsu, jota Suomen urheileva nuoriso kiittää hyvin sujuneesta kilpailusta. Samalla tuli suojelupuheen pituuden epävirallinen Suomen Ennätys; tulos on kansainvälisestikin kova.

Tänäkin vuonna naisten kilpailu oli kärjen osalta selvästi tasokkaampi kuin miesten sarja. Naisten neljä parasta ennätyksellisesti alle 10 tunnin.
Naisten kolme parasta ja miesten voittaja juoksivat noin puoleen väliin asti lähes tasatahtia, mutta sitten Iida Sinisalo alkoi tehdä eroa. Lopussa Szilard Fodor tavoitti, mutta kokonaiskilpailun voitto ei missään vaiheessa ollut uhattuna. Harmillisesti 9 tuntia jäi Iidalta niukasti alittamatta.

Keskeyttäneitä oli epätavallisen vähän -naisissa ei yhtään. Paljolti kiitos varmasti suosiollisen sään.

Kilpailun miesasiavastaava on erittäin huolestunut, kun jo neljättä kertaa perätysten kilvan voitto menee naisille. Sekä Unelmassa että Minissä osanottajien enemmistö oli naisia. Onneksi Lahden Ykkönen piti miesten puolia!
Naisasiavastaava totesi miesten voittoputken näyttävän katkenneen. Kolme peräkkäistä kertaa voi vielä mennä tilastopoikkeaman piikkiin, mutta ensi vuonna nähdään, onko kyseessä todellinen trendi.

Kilpailun alussa lämpötila oli n + 20 C. Aamupäivällä satoi pari tuntia, minkä aikana lämpötila laski alle 17 asteen. Sateen loputtua lämpötila nousi ylimmillään noin 21 asteeseen viileten tasaisesti kilpailun lopun (n klo 23) 14 asteeseen. Iltapäivällä – illalla oli ajoittain puuskaista tuulta.

Kansainvälistä väriä kilpailuun toivat tällä kertaa Unkarin Szilard Fodor ja Tanskan Sarah Puukka, kumpainenkin asuu Suomessa.

Tammenlehvillä palkittiin uransa huipentanut Anu Ossberg. Kumarrus järjestäjiltä. Lehvät tosin jäivät vielä puuhun, mutta tämä korjattakoon.
Uusia Paloheinän Fakiireita saatiin kaksi: Miikka Lundgren ja Tuula Kuisma.

Tänäkin vuoden ohjenuorana oli ympäristöystävällisyys: vaikkei Dexalista luomuversiota ole löytynytkään, niin kestomukeilla korvattiin varovaisestikin arvioiden puolitoista tuhatta kertokäyttömukia. Laskelmien valmistuttua tulemme hyvittämään myös kilpailun hiilidioksidipäästöt.

Masokistin Mini

Miesten Minin, Suomen lyhyimmän ultran, voitti vasta 16-vuotias Lahden Ykkönen js naisten Minin Tanskan Sarah Puukka.

Olosuhteet

Pian Unelman alettua alkoi sataa reippaasti, mitä kesti ehkä tunnin verran. Maratoonarit käydessä matkaan sade oli jo loppunut. Lämpötila vaihteli aamun n 10 asteesta iltapäivän noin 20 asteeseen. Alun sateesta huolimatta sää oli lähellä ihantellista.

Kuvia kilpailusta

by Petteri Jokela
by Jarmo Koskela

Lähes viralliset tulokset

Miehet / Men 100 km

SijoitusNroNimiSeura tai maaLoppuaikaMaraton-väliaika (*)
PlacingNoNameClub or countryFinish timeMarathon split (*)

1883Tuula KuismaJoutsenon Kullervo14:49:405:22:54

* Maraton sijoittuu uudella reitillä kohtaan, missä tarkkojen väliaikojen ottaminen olisi kohtuuttoman työlästä. Maratonin väliaika on siis seuraavan täyden kierroksen kohta eli 43.66079 km, mikä tarkoittaa useimmilla 7 – 10 minuutin lisäaikaa maratoniin.
Exact marathon splits are somewhat difficult to take so that the time is for the next full lap, i.e. 43.66079 km; for most it stands for 7 – 10 minutes of extra time.