Mammuttimarssi 28-29.10.2011 Raaseporin ja Hangon alueella

Viikonloppuna reippailtiin taas enemmän kuin lääkäri määrää. Tämänkertaisessa Mammuttimarssissa oli tarjolla entistäkin monipuolisempi matkavalikoima. Tapahtuman luonteen huomioiden on ehkä liioiteltua sanoa ihan jokaiselle jotain, mutta ennätysmäärälle joukkueita nyt kuitenkin. Ilmoitetut reittipituudet olivat:

– Mammutin Pöräys 35 km
– Mammutin Maraton 50 km
– Mammuttimarssi 100 km
– Mammutin Runtu 130 km
– Mammutin Mahoton 170 km

Toteutuneet kilometrit toki vaihtelivat reitinvalintojen mukaan, mutta alle ilmoitettujen matkojen tuskin kukaan pääsi.

Mammuttimarssin kuusivuotisen historian leppoisimmassa säässä Sjömansron kilpailukeskuksesta Lappohjasta starttasi Pöräykselle ja Maratonille 7 joukkuetta kummallekin, Marssille peräti 21, Runnulle 3 ja Mahottomallekin 2 rohkeaa joukkuetta. Myös järjestävän seuran jäsenistö oli kilpailussa mukana ennätyksellisen neljän kilpailijan voimin.

Pöräys

Kaikille sarjoille yhteisen alkutaipaleen jälkeen Pöräyksellä kaapin paikan muille näytti nopeasti joukkue Bäckman/Malmström, joka vei kilpailun voiton ajalla 3 tuntia 42 minuuttia. Ennen maalileimausta suoritettu uintirastikin taisi olla triathlonisteille tuttua puuhaa. Kaikki muutkin Pöräyksen joukkueet selvisivät maaliin kunnialla.

Maraton

Nomen est omen? Maratonilla alusta saakka kovinta vauhtia pitänyt joukkue DNF ei lopulta saanut virallista tulosta toisen jäsenen jouduttua jättämään leikin kesken. Viisi joukkuetta tuloksen kuitenkin kirjasi ja voitto meni lopulta Kamaki klubille, joka sinetöi voittonsa uintirastilla kun tasaväkisesti edennyt EDX valitsi lisälenkin sakkorastille sijoittuen lopulta toiseksi. Kolmanneksi itsensä taisteli Örisevät ruumiit. Lähtöviivalle ilmestyi myös peräkyläläisille hyvinkin tutun oloinen kaksikko joukkueella Svetogorsk Traktors. Kyntöharjoituksissaan ilmeisesti tarkkuuteen nopeuden sijasta panostaneet Bruno ja Wilhelm taivalsivat matkan hyväksytysti maaliin saakka.
Maitolavojen vähäinen määrä reitillä aiheutti suunnatonta hämminkiä kilpailijoille.

Mammuttimarssi

Tapahtuman nimikko- ellei peräti klassikkomatka keräsi siis runsaimman osanoton. Kärjessä mentiin niin että hippulat vinkuivat, muilla sijoilla nähtiin upeita suorituksia myös seka- ja naisjoukkueilta. Voiton jakoivat lopulta ilman nokkapokkaa jäsentenvälisissään RC Eemelin Nokkamies ja Keltanokka. Kolmas sija puolen tunnin marginaalilla meni Ranskaan Paul Galodille, joka aamuyön tunteina kiskoi eroa seuraaviin. Matkan rasitukset olivat tällä kertaa liikaa viidelle joukkueelle, joiden joukossa oli kokeneitakin Mammuttimarssijoita.

Runtu

Runtua lähti lopulta kiertämään kolme joukkuetta, yhden siirryttyä viime hetkillä Marssin puolelle. Runtuhan luotiin tapahtumaan ylimatkaksi viime vuonna, kun osa kilpailijoista alkoi pitää Marssin aikarajoja pilkkanaan. Sitkeys ja kestävyys eivät siis yksin riitä, vaan aikarajasta selvitäkseen tulee pitää yllä melkoista keskivauhtia läpi vuorokauden. Kolmesta yksimiehisestä joukkueesta vaatimus osoittautui tällä kertaa liian kovaksi MC Mummolle, jolle kuitenkin täysi tunnustus tasaisesta taivalluksesta Hangon lerintäalueelle saakka. Maaliin saakka selvisivät sulassa sovussa edenneet Luistelija ja GP, joille siis Runtun jaettu voitto.

Mahoton

Koska Runtukin osoittautui viime vuonna täysin suoritettavaksi, Mammutti otti haasteen vastaan ja loi tämän vuoden tapahtumaan uuden matkan, Mahottoman. Sitä lähti testaamaan kaksi hurjaa joukkuetta, joiden etenemistä seurattiin kilpailutoimistossakin vaihtelevin tunnelmin. Nopsajalka oli jo enimmillään tunnin karkumatkalla Vapaa.infoon nähden, mutta kun veljesparista Mikko jäi Hangossa lämmittelemään, Marko lähti yksin kuromaan etumatkaa kiinni. Lauantai-iltapäivän kääntyessä kohti iltaa, kaksikko olikin yhdessä ja taivalsi loppumatkan yhtä jalkaa. Rastileimauksia tulkittiin kansliassa miehissä ja vielä pari tuntia ennen kilpailuajan päättymistä usko ehtimiseen oli vähissä. Kylmäpäisesti voimansa jakaneet kilpailijat olivat kuitenkin toista mieltä ja tulivat viimeiset pitkät rastivälit pimeässä samaa vauhtia kuin Marssin kärki oli tullut päivänvalossa. Maalileimaus lopulta ajassa 23:42, eli ei ollut Mahotonkaan nimensä veroinen. Virallinen tulos saatiin vain Nopsajalalle, koska Vapaa.info ei päässyt maaliin koko joukkueena. Hattu päästä kuitenkin myös Markon edessä.

Erikois-kirjeenvaihtajamme Mahoton-raportti

Ihan täysijärkisen kuuloista porukkaa saapui maaliin n. klo 20:40 (***). Vapaa.infon veljeksistä maaliin saakka jaksaneen ääni taisi aavistuksen sammaltaa, mutta muuten ei puolikuolleisuudesta ollut ulkoisesti merkkiäkään. Toinen veljeksistä otti Nopsajalan kohtuullisen nopeasti kiinni kun toinen oli keskeyttänyt. Nämä jatkoivat matkaa yhdessä ja yhteistyö toimi pimeällä hyvin kun Nopsajalalla oli voimakas lamppu valaisemaan tietä ja toinen luki perässä tulien karttaa ja ohjasi kääntymisiä. Kun määräaikaan ehtiminen rupesi näyttämään epävarmalta kisajärjestäjät ja yleisö keksivät lähettää muutamia kannustusviestejä faktapohjalta tyyliin kuinka nopeasti saman loppumatkan kulkeneet olivat jäljellä olleen matkan tulleet. Nämä kaverithan tuntuivat vain loppua kohti kiristävän vauhtia pimeydestä huolimatta sillä vikalle parille rastivälille taisi syntyä (tai ainakin lähes) pohja-aikoja!

Veljeksistä keskeyttänyt oli kuulemma uinnin jälkeen tehnyt hieman kevyen asuvalinnan: suunnistuspaita ei oikein pitänyt tuulta Hankoniemeä kiertäessä. Puolisen tuntia oli paikallisessa kaupassa kuulemma odoteltu, mutta kylmän tärinä ei ollut lakannut ja keskeyttämien oli kypsynyt siinä.

Nopsajalka oli kokenut väsymyksen hetkiä joskus 8 tunnin paikkeilla, ei ollut kuulemma oikein meinannut “tie riittää” kulkemiseen. Oli pysähdellyt ja nojaillut polviinsa, ja hereille nytkähtäessään jatkanut matkaa. Kun tämä ei ollut oikein tehonnut, niin oli lopulta loikannut kanervikkoon hetkeksi pitkälleen. Nukahtanut epämääräiseksi, arviolta minuutiksi pariksi, ajaksi ja piristynyt. Tätä oli yritetty myös myöhemmin kauppareissulla, mutta ei ollut kaveri enää nukahtanut. Janoonsa oli mies noukkinut jossain kohtaa merivettä (saattoi olla lahdessa jossa on pato estämässä virtauksia varsinaiseen merenlahteen). Ojastakin oli kipolla kauhottu vettä, maistunut oli. Kotiinsa Lohjalle jatkoikin matkaansa aika pian maaliin tulon jälkeen ilman saunassa käyntiä (autolla…). Kotona oli tarkoitus kyllä saunoa kun pääsee sitten heti nukkumaankin.

Veljeksistä toinen kehui matkan sujuneen melko vaivattomasti mitä nyt joku rakko oli uinnin jälkeen suojattu Compeedilla…. Muuten ei suurempia ongelmia. Huonohko lamppu olisi luultavasti rajoittanut suoritusta pimeyden tullen mikäli ei olisi liikkunut Nopsajalan kanssa yhtä matkaa.

*******************************************************

Kisaorganisaatio onnittelee ja kiittää kaikkia osallistujia tuloksesta riippumatta [latojan huomautus: myös toimitsevia järjestäjiä kiitetään]. Lämmin kiitos myös Sjömansron henkilökunnalle. Rohkenemme sanoa kilpailukeskuksen palveluineen olleen Mammuttimarssin kuuden vuoden historian paras. Uusi ratamestari lienee jo aloittanut juonien punomisen ensi vuoden varalle, joten jatkoa on luvassa.

Ensi vuoden kilpailu 26-27.10.2012

Mammuttimarssin omat sivut:
Mammuttimarssi

Löpinää Mammuttimarssista maailman turuilla:
Juoksufoorumi

Kuvia kilpailusta:
Mammuttimarssi by Hyvinkään Stoppari
Kuvia selostavat:
Martti Jukola
Pekka Tiilikainen
Paavo Noponen

HT-reti viteoita kilpailusta:
(avi -formaatissa, 7 – 37 MB; ison koon vuoksi saatat joutua tallettamaan koneellesi (save as) jotta toimisi)
Lähtö, osa 1
Lähtö, osa 2
Karhusolan Tiukusen ja Raisun Lumouksen Cat Walk
Ihmeellisiä toimitsijoita, osa X

Tulokset

Mahoton

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1NopsajalkaJouni Nurminen23:42

Kaikki yllämainitut raportoidaan UTMB-organisaatiolle pisteisiin oikeuttavina hyväksyttyinä suorituksina

Maaliin päässet osajoukkueet ja näin ollen virallisesti hylätyt:

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
NAVapaa.InfoMarko Vapa23:42
NAVapaa.InfoMikko Vapakesk

Esitämme UTMB-organisaatiolle että joukkueen maaliinpäässeelle myönnettäisiin pisteet.

Survival rate: henkilötasolla 67% / joukkueista 50%

Runtu

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1LuistelijatPekka Pajunen21:48
1GPAri Talja21:48

Kaikki yllämainitut raportoidaan UTMB-organisaatiolle pisteisiin oikeuttavina hyväksyttyinä suorituksina

Keskeyttäneet/hylätyt joukkueet:

MC Mummo (Jussi Riku Helander) 
Survival rate: henkilötasolla 67% / joukkueista 67%

Marssi

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1RC Eemeli NokkamiesTommi Lahtonen12:19
1RC Eemeli KeltanokkaMikko Ylinen12:19
3Paul GalodPaul Galod12:49
4Bastvik ExpressPasi Laaksonen13:52
5Ihan HukassaTommi Lainema, Juha Karppinen, Antti Artimo14:06
6Team Ulkoilun maailma.fi / NavigreenTommi Laitervo, Eetu Ahlqvist14:30
6Lupus Extreme 2Jussi Kallioniemi14:30
8Niko Sorvari Niko Sorvari 15:04
9Lupus Extreme MixReijo Roininen, Anu Roininen15:20
9Lupus ExtremeJanne Snellman15:20
11Riihitontun VaeltajatSarvijoen Eka Vekara, Kari Elomäki15:47
12SKSHS/ÜDDJukka Hakuni15:48
13Raisu LumousAnne Rauhamäki17:17
14Mosabackan McGyver och hans FruTomi Mäkelä, Merja Ylihärsilä18:08
15Team HankalaMatias Utriainen, Kari Karhula19:24
16Viva la ResistanceSanna Lassila, Ilkka Lassila19:47
16KilpikonnatTuula Keronen, Kari Hovi 19:47

Kaikki yllämainitut raportoidaan UTMB-organisaatiolle pisteisiin oikeuttavina hyväksyttyinä suorituksina

Keskeyttäneet/hylätyt joukkueet:

Peräkylän Ponnistus I (Karhusolan Tiukunen)
The Other Guys (Juha-Pekka Järvinen, Heikki Karimaa, Ville Launonen)
Tohtori Sykerö (Veli Kolhinen, Dmitry Gorelov)
Kontulan Kalashnikov (Alpo Kuusisto)
AHMA (Petri Forsman)

Survival rate: henkilötasolla 76% / joukkueista 76%

Maraton

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1Kamaki KlubiJarkko Mykkänen6:46
2EDXMika Korpi7:05
3Örisevät RuumiitMiika Karmitsa, Jyrki Hämäläinen10:10
4Svetogorsk Traktors (Peräkylän Ponnistus V)Bruno Rygseck, Wilhelm von Tandem11:10
5Team SoppaTapio Rouhiainen, Sanna Pukkila14:14

Maaliin päässet osajoukkueet ja näin ollen virallisesti hylätyt:

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
NADNFIlari Kontinen5:09
NADNFMarko Takanen kesk

Keskeyttäneet/hylätyt joukkueet:

Wäinämöisen Toiviomatkat Oy (Pekka Sorjonen)

Survival rate: henkilötasolla 82% / joukkueista 71%

Pöräys

SijoitusJoukkueJoukkueen jäsenetLoppuaika (hh:min)
1Bäckman / MalmströmJonna Bäckman, Henrika Malmström 3:42
2JuMiMikko Hyväri4:18
2OxalisJuha Pikkarainen, Johanna Pikkarainen4:18
4MEJEPetri Koivunen, Lasse Lilja4:47
5KierroskoneetHannu Kröger, Heli Hakala, Heidi Korventausta5:02
6Hiidenkiven RastiJari Vainikka, Matti Antila, Oula Maijala5:34
7MJKettuMinna Myllyperkiö5:39

Survival rate: henkilötasolla 100% / joukkueista 100%

Tulokset rastipisteitten leimausaikojen kera Ekseli-formaatissa

*** Nopsajalan aika lähes sama kuin hänen legendaarisessa Jukolan Viestissään…

Mammuttimarssi 2012

Mammuttimarssi kehittyy kuin yritys ikään eli ohjelmassa on organisaatiouudistus: Mammutti itse siirtyy viralliseksi kisamaskotiksi ja vuoden 2012 kilpailunjohtajaksi on lupautunut ihmisten kiusaajana loistavaksi tulevaisuuden lupaukseksi arvioitu seuramme jäsen. Virallinen julkistus seuran päättävien elimien virallisen nuijan (kaulimen?) pamahdettua.
Ajankohta on 26-27.10.2012. Olemme käyneet neuvotteluja usean kaupungin ja kunnan kanssa kisaisännyydestä, ja kunnan pamput odottavat kieli pitkällä päätöstä. Sanottakoon että hyvin vahvoilla ovat pk-seudun länsipuoliset Espoo, Kirkkonummi ja Vihti.